Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (KOP TEYAP) kapsamında ile bölge illerindeki kurumlarla işbirliği içinde yürüttüğü projelerle kırsal dezavantajlı alanların kalkınmasının hızlandırılması ve göçün azaltılması için insan hayatına dokunan projeler uyguluyor.

Kalkınma Bakanlığına Bağlı KOP İdaresi Başkanlığı’nın, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde, Yozgat illerinden oluşan KOP Bölgesinin sosyo-ekonomik dezavantajlarını tespit etmek ve avantaja dönüştürmek, çiftçilerin dünya standartlarında etkin ve güçlü üretim yapısına kavuşturmak, katma değeri yüksek ürünler ürettirerek istihdamı artırmayı amaçladığı projeler meyvelerini vermeye başladı.

“GÖÇE KARŞI BAFRA KOYUNU YETİŞTİRİCİLİĞİ”

Bor Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile bölgenin hayvan varlığının artırılması, işsiz gençlerin kendi işini kurması ve ekonomiye katkı sağlamaları amaçlanıyor.

Bölgenin hayvan varlığının artırılması, işsiz gençlerin kendi işini kurması ve ekonomiye katkı sağlamaları için Niğde’nin Bor ilçesinde başlatılan “Göçe Karşı Bafra Koyunu Yetiştiriciliği” projesinde 20-25 yaş arasındaki üç genç çiftçiye 20 Bafra koyunu ve 1’er koç olmak üzere toplamda 60 koyun ve 3 koç dağıtımı yapıldı.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi hocaları tarafından eğitime tabi tutulan genç üreticiler, 10 aylık dönem boyunca takip edilerek hayvan adaptasyonu, verim, doğum, bakım, besleme ve yavru adaptasyonu gibi konularda teknik destek alabilecek.

“BİTKİ SU İHTİYACINA GÖRE SULAMA VE FERTİGASYON”

Bölgesin su kaynaklarının verimli kullanılması için bitki desenine uygun sulamanın yapılabilmesini öngören proje, Aksaray Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. İlk olarak merkeze bağlı Sultanhanı, Eskil yaylaları ve Yenikent köylerindeki üreticilere yönelik başlatılan eğitim çalışmaları genişletilerek Yeşilova, Yeşiltepe, Kutlu, Bağlı ve Darıhüyük köyündeki üreticileri de kapsayacak.

Yenikent’te damla sulama sistemi kurulurken, damla sulama, yağmurlama ve salma sulama teknikleri arasında karşılaştırmalı ölçümler yapılarak damla sulama sistemlerinin diğer sulama tekniklerine nazaran verim miktarında herhangi bir değişim yaşanmazken, su kullanımı ve enerji maliyetlerinden tasarruf konularında 5-6 kat daha düşük maliyetli olduğu yerinde tespit edildi.

“TOPRAĞIN GIDASI YEŞİL GÜBRE”

Yine Aksaray Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile hatalı kullanılan toprak işleme teknikleri ve sık ekim yapılması nedeniyle topraktaki mineral eksiğinin giderilmesi için Gülağaç İlçesindeki 14 köyde 3’er saatlik eğitimler verildi.

Projenin uygulandığı köylerde 5’er dekarlık alanlarda Kasım ayı içerisinde Macar fiği ekimi yapılacak. Çiçeklenme döneminin yüzde 50’sine erişen fiğ bitkisi bir sonraki yılın Nisan ayında pulluk yardımıyla toprağa karıştırılarak, yeşil gübre olarak kullanılması sağlanacak.

“BOZKIRIN BALI, PEYNİRİ PROJESİ”

Türkiye’nin en önemli bal üretim merkezleri arasında yer alan Konya’da bal üretiminin bilinçli ve uluslararası standartlarda yapılabilmesini amaçlayan proje Konya’nın Bozkır ilçesinde Bozkır Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Ekonomik düzeyi düşük, arıcılıkta tecrübesi olan genç çiftçilerin arı destek koloni yönetim sistemi ile mevcut bal üretimini artırmaları ve en önemlisi ise polen ve arı sütü üretimi yapmaları hedeflenirken, belirlenen 4 üreticiye toplamda 40 saati aşan 5 haftalık yoğun bir eğitim verildi.

Ayrıca Bozkır ilçesinde hijyenik süt ve süt ürünleri üretimi ve işleme eğitimleri verilerek peynir yapımı uygulamalı olarak gösterildi. Eğitime katılan çiftçiler sütten kendi yaptıkları peynirin iki katı randımanlı ve sağlıklı ürün elde etme konusunda bilgilendirildi.

“GÜNEŞİN IŞIĞI, KADININ EMEĞİ PROJESİ”

Konya’nın Meram ilçesinde yürütülen projede ise ev hanımlarının aile ekonomisine katkı sağlaması amaçlanıyor. Meram Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün yürüttüğü, Çukurçimen ve İnlice mahallelerinde uygulanan proje kapsamında kayısı, erik ve vişne meyveleri KOP İdaresi Başkanlığı tarafından temin edilen kurutma tezgahlarına yerleştirilerek güneşte kurutulmaları sağlandı. Meyveler dış etkenlerden etkilenmemesi ve sağlıklı kurutularak ekonomik gelire dönüştürülmesini amaçlayan projenin ikinci ayağında domates, biber, patlıcan, yeşil fasulye gibi sebzelerin kurutulması planlanıyor.