Program kapsamında ilk olarak Konya’ya gelen işadamları heyeti Konya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret ederek Konya’nın yatırım ortamı ve sanayisi ile ilgili bilgiler aldıktan sonra InnoPark Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde incelemelerde bulundu. 

Temasların ikinci gününde Mevlana Kalkınma Ajansı, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası işbirliğiyle Körfez Ülkelerinden gelen işadamları heyetine yönelik olarak düzenlenen çalıştayda yatırımcılara, bölgemizde sağlanan teşviklerin yanı sıra bölgemizin enerji potansiyeli ile ilgili birer sunum gerçekleştirildi. Ardından, Odalara üye işadamları ile ikili iş görüşmelerinde (B2B) bir araya gelen heyet, başta enerji sektörü olmak üzere gıda – tarım, tarım makineleri, ayakkabı, otomotiv, inşaat ve altyapı, makine imalat, plastik, ofis mobilyaları vb. sektörlerde Konyalı işadamları ile 500’e yakın iş görüşmesi gerçekleştirdi. Heyet daha sonra “Konya-Körfez Ülkeleri İş Dünyası Buluşması” kapsamında Konya Valisi Yakup Canbolat, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ömer Bilen’in de katılım sağladığı akşam yemeğinde Konya iş dünyası ve protokol ile bir araya geldi.

Temasların üçüncü gününde ise enerji sektörü ile ilgilenen işadamları Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’ni ve geçtiğimiz aylarda ihalesi tamamlanan YEKA Bölgesini ziyaret ederken bir grup işadamı da fabrika ziyaretleri yapmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Karaman’a geçti. Gıda ve tarım sektöründe faaliyet gösteren 35 işadamından oluşan heyet burada gıda ve tarım ürünleri sektöründe faaliyet gösteren ona yakın firmayı ziyaret ederek incelemelerde bulundu ve iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Firma ziyaretleri esnasında heyete firma ve ürünler hakkına bilgiler verilirken Karaman’ın ekonomisi ile ilgili de sunumlar yapıldı. Heyette ayrıca Körfez ülkelerinden gelen gazeteci ve sosyal medya fenomenleri de yer aldı.

KARAMAN'DA İNCELEMEDE BULUNDULAR

Heyet, temasların son gününde ise Konya ve Karaman’da yer alan tarihi, turistik ve kültürel mekânları gezerek bölgeyi tanıma fırsatı buldu. Heyet dört gün süren temasları boyunca enerji, gıda – tarım, tarım makineleri, ayakkabı, otomotiv, inşaat ve altyapı, makine imalat, plastik, ofis mobilyaları vb. sektörlerde faaliyet gösteren pek çok firmayı ziyaret ederek üretilen ürünler hakkında bilgiler aldı ve incelemelerde bulundu.

Ayrıca, bu heyetle Konya’ya gelen Cidde Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ziad Bassam Al-Bassam ise Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası’nı ve çeşitli firmaları ziyaret ederek kurumlar arası işbirlikleri üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Gerçekleştirilen programı değerlendiren Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, “Ajans olarak Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı öncülüğünde Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası iş birliği ile Körfez ülkelerinden çeşitli temaslarda bulunmak, firma ziyaretleri ve ikili iş görüşmeleri yapmak üzere gelen 100’yakın işadamını dört gün boyunca bölgemizde ağırladık. Heyette yer alan Körfez ülkeleri işadamlarını temasları boyunca hem Konya’da hem de Karaman’da bölge işadamlarımızla bir araya getirmeye gayret gösterdik. Kendilerine yoğun bir Konya ve Karaman program hazırladık ve bu doğrultuda iş görüşmeleri, fabrika ziyaretleri ve resmi temaslar gerçekleştirildi. Özellikle ikili iş görüşmeleri (B2B) programına bölge sanayici ve işadamlarımızın ilgisi yoğun oldu. Daha şimdiden görüşmelerin olumlu geçtiğine ve iş bağlantılarının olduğuna dair dönüşler aldık. Bu temaslar, bölgemizin ekonomisine katkı sağlayacak olmasının yanı sıra bölgemizin tanıtımı için de büyük bir fırsat oldu. Heyetin içerisinde kendi ülkelerinde ve uluslararası alanda önemli çalışmalara imza atmış basın mensupları ve sosyal medya fenomenleri de yer aldı ve bu sayede Konya ve Karaman’ı her yönüyle tanıtma imkânı da bulduk. Önümüzdeki süreçte bu temasların meyvelerini vermeye başlayacağına, kurulan ticari ilişkilerin yeni işbirliklerini beraberinde getireceğine ve bölgemizin ihracatına olumlu katkılar sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.