Karaman merkeze 50 km. uzaklıktaki Karadağ’ın, kuzeyinde yer alan büyük bir bölge Binbir Kilise olarak adlandırılıyor. Bu bölgede Müze Müdürlüğü tarafından başlatılan kazılarda Binbir Kilise mevkiinde birçok eser bulundu. Ancak Karaman Müzesi Müdürlüğü tarafından Madenşehri köyü merkezinde yapılan ilk kazı da ise üst yöneticiye ait olduğunu belirlenen bir tapınak mezar bulundu. Bölge de ilk ve tek olan bu tapınak Madenşehri köyünün gençlerinin de geçim kaynağı oldu.
Karaman’a bağlı Kılbasan köyündeki Karadağ’da bulunan Değle Ören yerinde yürütülen temizlik çalışmaları sırasında bulunan Tapınak Mezar gün yüzüne çıkarıldı. Mezarda incelemelerde bulunan Karaman Müze Müdürü Abdulbari Yıldız, “Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2014-2015 yılları içerisinde Değle Ören yerinde temizlik çalışmalarına ve maden şehrinde kazı çalışmalarına başladık. 2015 yılı içerisinde konaklamada bulunan ve tamamıyla toprak altında bulunan pramidal platformlu anıt mezarı gün yüzüne çıkardık. Bu anıt mezarı Milattan Sonra 3. Yüzyılla tarihlendiriyoruz. Bu anıt mezarın bizim için en önemli özelliği bu bölgede tek eser olmasıdır. Özellikle biz bunu Kıyı Ege de görüyoruz. İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesindeki tek örnek olarak burayı sayabiliriz. Muhtemel bir üst yöneticiye ait bir anıt mezarı olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Tapınak İnanç Turizmine Kazandırılacak
Mezarın güney cephesindeki temizlik çalışmalarında altı-yedi metre ölçülerinde tapınak formlu bir yapıyla karşılaştıklarını anlatan Yıldız, şunları söyledi:
"Bu yapının tapınak mezar olduğuna kanaat getirdik. Yine aynı dönem içerisinde ve aynı ustalar tarafından yapıldığını tespit ettik. Bu bölge eski Hitit döneminden beri kutsal bir mekan olarak kabul edilmektedir. Hitit’ten sonra burası özellikle Roma İmparatorluğu döneminde bir askeri garnizon olarak yerleşim görmüş. 5. yüzyıldan 9. yüzyıla kadar özellikle Doğu Roma yani Bizans döneminde bir piskoposluk merkezi olarak kullanılmıştır. Son iki kazı sezonunda toplam 6 kilise piskoposluk sarayı ve nekropol alanlarının temizlik çalışmalarını tamamladık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızca bu alanların restorasyon çalışmalarının yürütülebilmesi için geçen hafta müze müdürlüğümüzce alan incelemeleri yapılmış olup, 2016 yılı içerisinde restorasyon çalışmalarına başlanacak. Ve alan Karaman için inanç turizmine kazandırılacaktır."
''Köyümüz turizm açısından güzel bir yere gelecek''
Madenşehri Köyü Muhtarı Ali Demir ise, öncelikle köyün kültürel zenginliği olduğunu çok iyi bildiklerini belirterek şunları söyledi: "Ama bu yapıların tamamı toprak altında olduğundan güzelliklerini göremiyorduk. Müze müdürlüğümüzün geçen yıl çalışmaya başlamasından sonra bu güzel anıt mezarının da çıkmasıyla köyümüzün kültürel zenginliğinin ne kadar güzel olduğunu görmüş olduk. Yani bu çalışmaların devamı köyümüzü kültürel olarak ve turizm açısından çok güzel bir yere getirecektir."
Şuana kadar literatürde olmayan bir tapınak daha çıktı 
Antropolog Yeter Çetin de, “Anıt mezarına geldiğimizde giriş kapısında modern dolgu toprakla kaplıydı. Giriş kapısından iki buçuk metre kadar dolgu toprağı kaldırdıktan sonra pramidal platformlu yapımız ortaya çıktı. Yandaki tapınak da toprağın 50 santim kadar altındaydı. Ama hiç bilinmiyordu. Şuana kadar literatürde yoktu. 50 santim kadar dolgu toprağı kaldırınca yanındaki tapınak ortaya çıktı" diye konuştu.
Tarımla geçinen ve maddi yetersizliklerle boğuşan Madenşehri köyündeki 20 genç, yaklaşık iki yıl boyunca kazı çalışmalarında çalışarak aile ekonomilerine katkıda bulundu.
Necati ERMİŞ