Mevlana Kalkınma Ajansı Karaman Yatırım Destek Ofisi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğinde Fikri, Sınai Mülkiyet ve İnovasyon paneli düzenlenecektir.
2012’de yapılan 4 patent başvurusunu 2013 yılında 7 başvuruya çıkaran Karaman, Türk Patent Enstitüsü verilerine göre 81 il içerisinde 41. sırada yer almaktadır. Gelişen üniversitesi, araştırma laboratuarları, MEVKA desteği ile kurulacak İş Geliştirme Merkezi ile Karaman’ın bilimsel araştırmaya verdiği önem artarak devam edecektir. Ayrıca Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Teknokent kurma çalışmalarını da sürdürmektedir.

Karaman özellikle marka tescil başvuruları ile ön plana çıkmaktadır. Bisküvi firmalarının yoğunlukta olduğu ilimizde sektörün yapısı gereği bir firmaya ait pek çok farklı ürün bulunduğu için her ürün için marka tescili yapılması gerekmektedir. Örneğin sektörün önde gelen firmalarından birinin son 10 yıla ait yaklaşık 600 markası bulunmaktadır.

Tasarım tescillerinde ise ilimiz daha da iyi bir konuma sahiptir. 2013 yılı TPE verilerine göre Karaman toplam 253 tasarım tescili ile iller sıralamasında 16. Sıradadır. Tasarım tescil sayıları il nüfusuna oranlandığında ise Karaman Türkiye 2.’si konumundadır.

İlimize ait tescilli bir coğrafi işaret bulunmamaktadır.

Fakat bu gelişmelerle beraber ilimizde fikri ve sınai mülkiyetin korunumu ile ilgili önemli sorunlar da bulunmaktadır; İlimiz şu ana kadar hiç patent tescili gerçekleştirememiş 13 ilden birisidir. Fakat bu hususta ilimizden gelen ilk patent başvurusu tarihi olan 2007 yılından bu yana 18 tane patent başvurusunun olması ve bu başvuruların büyük kısmının patent alım sürecinin devam etmesi önemli bir neden olarak gösterilebilir.

İlimizde sicil kaydı bulunan bir patent veya marka vekili bulunmamaktadır. Dolayısıyla başvuru yapmak isteyen firma veya kişiler ilde kendilerine yardımcı olacak bir yetkili bulamamakta ve bu işlemlerin tamamını il dışında halletmek zorunda kalmaktadırlar.

Bu kapsamda şehrimizde fikri ve sınai mülkiyetlerin korunması hususunda sorunların ele alınacağı, konunun önemine dikkat çekecek ve ilde yaşanan gelişmeleri hızlandıracak, konusunda uzman katılımcıların bulunacağı ve bu alanda faaliyetlerde bulunan Karamanlıların birinci elden sorularını paylaşabileceği Fikri, Sınai Mülkiyet ve İnovasyon Paneli 18.04.2014 tarihinde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda yapılacaktır.