Sabah ve öğleden sonra olarak iki oturumdan oluşan konferansın ilk oturumuna okul ve kurum müdürleri katılırken ikinci oturumuna müdür yardımcıları ile rehber öğretmenleri katıldı.
Güzel Sanatlar Konser Salonunda gerçekleştirilen programa, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, Şube Müdürü Hasan Topal, Türkiye Ulusal Ajansı Okul Eğitimi Koordinatörü Onur Aydemir, okul ve kurum müdürleri, müdür yardımcıları ve rehber öğretmenleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt Etkili Okul Yönetiminin Avrupa Birliği Projesi kapsamında bu semineri düzenlediklerini belirtti. Kurt, “Seminerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak Avrupa Birliği projelerinde iyi durumunda olduğunu belirten Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, hali hazırda Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yürütülmekte olan dört projenin olduğunu ifade etti.

“Artık her kapıyı açan anahtarın adı projedir”
Stratejik yönetiminde önemini vurgulayan Kurt, “Stratejik yönetimde iki şey ortaya çıkıyor. Biri ne yapacağız ikincisi nasıl yapacağız. Artık geçmişte yapılanlarla yönetim anlayışımız farklılık göstermekte. Yeniliklere ve çağa ayak uydurmalıyız. Bu yüzden yönetim anlayışımızı değiştirmeliyiz ve yenilemeliyiz. Yani bir işi yapma yöntemleri ve teknikleri değişti. Artık her kapıyı açan anahtarın adı proje oldu. Artık kurumlar, bakanlıklar ve ajanslar bu işe o kadar önem verdiler ki nerdeyse bütün işlerimizi projelerle yürütmek zorundayız. Bu bakımdan projeler konusunda kendimizi geliştirmeliyiz. Kitle Eğitimcisi Canten Kaya beye böyle bir konferans vereceği içinde yönetici ve öğretmenlerimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt’un konuşmasının ardından Kitle Eğitimcisi Canten Kaya konferansı için kürsüye geçti.

“İnsanlarla iyi bir iletişim kurmak için kendinizle barışık olun”
Orijinal bir isminin olduğunu söyleyen ve hep ismini duyan kişilerin bayan zannettiğini söyleyen Kitle Eğitimcisi Canten Kaya okul hayatı boyunca isminin hep alay konusu olduğunu belirtti. Canten Kaya, “Ben bu işe başlamadan on sekiz yıl kekemeydim. Bu özelliğimden dolayı ana haber bültenlerine çıktım. Gazetelere manşet oldum. En büyük hayalim ise bu işi yapabilmekti. Yani kitlelere konuşabilmekti. Hayalimi gerçekleştirdim ama bunu yaparken de öncelikle kendimle dalga geçmeyi öğrendim. Eğer insanlarla iyi iletişim kurmak istiyorsanız önce kendinizle barışık olmanız gerekir” dedi.

“İnsanların ne iş yaptığı değil o işe ne kattığı önemli”
Çocukların eğitim hayatıyla ilgili gözlemlerini paylaşan Canten Kaya, “İnsanların ne iş yaptığı değil o işe ne kattığı önemli eğitim burada başlıyor. Öğrencilerimiz elbette ki iyi üniversitelerde okusun, iyi yerlerde olsun ama içleri de dolu olsun. Öğrencilerimiz başarılı olursa desteklenir. Biz başarıyı destekleyen bir millet değiliz biz sonucu destekleyen bir milletiz. Bu anlamda eğitim anlayışımızda birçok şeyin değişmesi gerektiğine inanıyorum. Öğrencilerimiz okullarından mezun olduklarında ve hayata atıldıklarında okulların onlarda bıraktığı değerlerle beraber o yaptıkları mesleklerini en iyi şekilde yapabilecek insanlar yetiştirmemiz gerekir” diye konuştu.

“Yöneticiler iletişime açık olmalı”
Okul yöneticilerine bir yöneticide ne olması gerekir sorusunu yönelten Kite Eğitimcisi Canten Kaya, öncelikle yöneticilerin iletişime açık olması gerektiğini söyledi.  Kaya, “Yöneticiler öncelikli olarak empati kurmalı ve eleştiriye açık olmalı. İnsanların doğru bir insanlarla etkili bir iletişim kurmak istiyorsanız öncelikle kişilere gerçekten samimi bir şekilde saygı gösterin. Yani doğru iletişim için doğru mesajlar vermeliyiz. İyi bir yönetici olmak istiyorsanız etkileme gücüne sahip olmalısınız. Anne babaysan çocuğunuz etkilemek zorundasın. Öğretmen isen öğrencilerini etkilemek zorundasın. İnsanlarla çalışmak bir beceri ve bu beceriyi kazanmamız lazım. İnsanlardaki en iyiyi görmeniz gerekir ve onlara fırsatlar yaratmanız gerekir. İyi bir yönetici olmak ve insanlarla iyi bir iletişim kurmak istiyorsanız esprili olmamız lazım. Lider yönetici çalışanına hizmet eder ve motive eder. Çalışanlarına yardım eder ve önünü tıkamaz tam tersi önünü açar ve en önemlisi halkla iç içe olun, odanıza kapanmayın. İnsanlarla iç içe olursanız onların hayatlarında iz bırakırsınız” dedi.

 “Öğrencilerinize sosyal etkinlikler için zaman ayırın”
Öğlenden sonraki konferansa katılan öğretmenlere de tavsiyelerde bulunan Canten Kaya, “Sevilen bir öğretmen olmak istiyorsanız öğrencileriniz arasında ayrım yapmadan onları seviniz. Çünkü her çocuk özel olmak ister ve o öğrenciye özel olduğunu hissettirmek gerekir. Öğretmenler öğrencilere karşı kırıcı konuşmamız lazım ve öğrencilerinize sosyal etkinlikler için zaman ayırmalısınız” dedi.

“Öğrencilerimiz istediği üniversitede istediği bölümü okusunlar”
Türkiye’deki eğitimde çocukların değil anne babaların yarıştığını ifade eden Kaya, “Öğrenciler sınava girerken annesi, babası, amcası, halası ve dayısı dışarda bekliyor. Bu arada iki mesaj veriliyor çocuğa, birincisi arkandayız mesajı diğer bir mesaj ise kazanmasan ne deriz bütün sülale burada. Tabi buda öğrencilerimizde ister istemez bir stres oluşturuyor. Çocuklarımız isteği üniversiteye gitsinler istediği bölümü okusunlar. Önemli olan diploma değil önemli olan ne öğrendiğindir” diye konuştu.

“Etkili iletişim için gülümsemek şart”
Gülümsemenin önemli olduğunu kaydeden Kitle Eğitimcisi Canten Kaya öğrencilerin pozitif öğretmenler isteğini ve sevdiğini söyledi. Kaya, “Gülümsemeleri candan ve samimi olan insanlar hangi işi yaparsa yapsın seviliyor. Gülümse insanlara pozitif anlamda mesajlar veriyor. Gülümsemek özgüveni yansıtıyor. Gülümseyen insana daha rahat derdini anlatıyorsun ve olayın en ilginç tarafı gülümsek kalite yansıtıyor” şeklinde konuştu.
Programın sonunda Türkiye Ulusal Ajansı Okul Eğitimi Koordinatörü Onur Aydemir ile Kitle Eğitimcisi Canten Kaya’ya Milli Eğitim Şube Müdürü Hasan Topal tarafından projeye katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.