Karaman Polisevi’nde basın mensuplarıyla bir araya gelen İl Müftüsü Muhammet Lutfi Ketenci, müftülüğün çalışmaları ve yaklaşan Kurban Bayramıyla ilgili bilgi verdi.

Müftülüğün kadro, personel durumu ve cami sayıları hakkına bilgi veren Ketenci, “İlimiz Müftülüğü ve bağlı ilçe müftülükleri, çeşitli unvan ve sınıflara ait toplam 699 kadrosuyla din hizmetlerini en iyi bir şekilde yürütmek için gayret sarf etmektedir. Bu 699 toplam kadronun 595 adedi dolu, 104 adedi münhal bulunmaktadır.  Bu kadroların unvana göre dağılımları ise şöyledir: 1 İl Müftüsü, 4 İlçe Müftüsü, 3 İl Müftü Yardımcısı, 2 Şube Müdürü, 1 Eğitim Uzmanı, 2 Uzman Vaiz, 13 Vaiz, 3 Şef, 1 Tekniker, 1 Teknisyen, 20 Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, 5 Şoför, 83 Kur’an Kursu Öğreticisi, 3 Uzman İmam Hatip, 357 İmam-Hatip, 83 Müezzin-Kayyım, 9 Hizmetli, 1 Hizmetli (Ş), dolu; 1 İlçe Müftüsü, 1 Şef, 5 Vaiz, 3 Cezaevi Vaizi, 1 Cami Rehberi, 2 Murakıp, 13 Kur’an Kursu Öğreticisi, 71 İmam-Hatip, 9 Müezzin-Kayyım kadroları münhal bulunmaktadır. Cami Sayısı:503, Merkez:304, İlçeler:199 ve Münhal kadrolar: 68’dir” dedi.

DİN HİZMETLERİ ALANINDA YAPILAN VE PLANLANAN FAALİYETLER

Karaman İl Müftüsü Muhammet Lutfi Ketenci, Din hizmetleri alanında yapılan ve planlanan faaliyetleri anlatarak, “Vaaz- İrşad Hizmetleri; İlimiz merkezindeki Ak Tekke Camii, İmam-ı Azam, Yunus Emre, Baloğlu, Araboğlu Dikbasan gibi camilerimizde belirlenmiş günlerde namazdan önce vaaz programları yapılmaktadır. Üçer aylık programlar çerçevesinde yılda dört dönem halinde (Ocak-Şubat-Mart, Nisan-Mayıs- Haziran, Temmuz-Ağustos-Eylül ve Ekim-Kasım-Aralık) vaaz irşad programları hazırlanarak, icra edilmektedir. Başkanlığımız 2007 genelgesi gereği tüm ilçelerimizi de kapsayacak şekilde yılda iki defa olmak üzere il irşad programlan hazırlanarak icra edilmektedir. Hutbelerin haftalık olarak tüm camilerimizde okunması sağlanmaktadır. Hafta içi her gün saat 08:00-17:00 arası ilimiz fetva odasında il vaizlerimiz tarafından nöbet usulü hizmet verilmektedir. Ramazan ayında tüm ay boyunca 09:00-23:00 arası fetva hizmeti verilmektedir.” diye konuştu.

AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU (ADRB) HİZMETLERİ:

Dini rehberlik bürosunun çalışmalarını anlatan Ketenci, şöyle konuştu: “Huzurevi ve sevgi ve çocuk evlerinde haftalık programlar yapılmaktadır. Bayanlara yönelik 3 aylık ve 6 aylık Vaaz-irşad programları yapılmaktadır. Hanımlara ve ailelerine yönelik hizmetlerin sunulduğu ADRB büromuz 08:00-17:00 saatleri arası nöbet usulüyle hizmet vermektedir. ADRB büromuz tarafından “Evlilik ve aileye” yönelik çeşitli projeler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Şehit cenazelerinde bayan vaiz ve Kur’an Kursu Öğreticilerimiz tarafından nöbet sistemiyle vaaz ve dua programları icra edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığından gelen 2017 çalışma planı ve 4-6 yaş Kur’an Kursu öğrenci velilerine yönelik çalışma planları uygulanmıştır.”

SOSYAL VE KÜLTÜREL İÇERİKLİ DİN HİZMETLERİ

İl Müftülüğünün sosyal ve kültürel alanda yaptığı faaliyetleri aktaran Ketenci: “Cezaevi vaizlerimiz tarafından cezaevindeki mahkûmlara haftanın 4 günü Manevi Destek Hizmeti, Temel Dini Bilgiler ve Kur’an-ı Kerim Dersleri verilmektedir. Ayrıca önemli gün ve gecelerde programlar yapılmaktadır. 2016 yılı içerisinde cezaevindeki mahkûmlara Diyanet İşleri Başkanlığı Ve Adalet Bakanlığınca “Dini Bilgiler Yarışması” düzenlenmiştir. Bu kapsamda çeşitli ödüller verilmiştir. Mülteciler ile ilgili hizmetler yürütülmektedir. 2016 ve 2017 yılları Ramazan ayında Zembilli Ali Efendi Kur’an Kursu’nda ve Polis Evinde mültecilere yönelik iftar programı düzenlenmiştir. KYK Yurtlarında 1 Vaiz, 1 Kur’an Kursu Öğreticimiz görevlendirilmiştir. 2016 ve 2017 yıllan Ramazan ayında Zembilli Ali Efendi Kur’an Kursu’nda ve Polis Evinde mültecilere yönelik iftar programı düzenlenmiştir. Hasta ve yakınlarına Manevi Destek amaçlı 1 personelimiz Karaman Devlet Hastanesinde görevlendirilmiştir. ASP’ ye bağlı sevgi evlerinde iki ay süreyle vaiz görevlendirmesi yapılmıştır. Önümüzdeki yıllarda da sevgi evlerine yönelik görevlendirmelerimiz devam edecektir. İşitme Engelliler için Umre ödüllü yarışma düzenlenmiştir. İşitme ve görme engelliler servis hizmetleri” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ GÜN VE HAFTALAR

Özel günlerde ve haftalarda yapılan çalışmaları basın mensuplarına anlatan Ketenci, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 18 Mart Çanakkale Zaferi, 14/20 Nisan Kutlu Doğum Haftası, 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü, 1/7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası gibi Milli ve Manevi Gün ve gecelerde çeşitli salon programlan yapılmaktadır. «Şühedanın İzinde Huzur’da Niyazdayız Programı» 18 Mart Çanakkale Zaferinin 101. yılı etkinlikleri kapsamında il ve ilçelerimizde merkezi camilerde sabah namazında Kur’an-ı Kerim, Hatim ve Mevlit programlan yapılmıştır. Her yıl Ramazan ayına özel Teravih, Cuma ve öğle vakti vaaz programlan hazırlanarak uygulanmaktadır. 12.06.2017 tarihinde Zembilli Ali Efendi Kur’an Kursunda Yaz kursları açılışı programı icra edilmiştir. Yarışmalar: Kadın Din Görevlileri Hafızlık Bölge Yarışması, Erkek Din Görevlileri Hafızlık Bölge Yarışması” dedi.

EĞİTİM ALANINDAKİ HİZMETLER

Karaman İl Müftüsü Muhammet Lutfi Ketenci açıklamasını şöyle sürdürdü: “İlimiz genelinde 3 Erkek, 2 Kadın Toplam 5 Hafızlık Kur’an Kursumuz bulunmaktadır. Kurslar 2 Erkek 1 Kadın İl merkezinde Erkek 1 Kadın ilçe merkezimizdedir. Yatılı Kurslarımızda toplam 18 öğretici görev yapmaktadır. Yatılı Kurslarımızda toplam 134 öğrenci hafızlık eğitimi almaktadır. 2015 yılında 25, 2016 yılında 25, 2017 ikinci dönem itibariyle 23 hafızımız mezun olmuştur. İlimiz genelinde toplam 4 adet B, 64 adet C, toplam 68 Kur’an Kursumuz bulunmaktadır. Bu kurslarımızda toplam 83 kadrolu öğretici görev yapmaktadır. Bu kurslarımızda toplam 1152 öğrenci eğitim görmektedir. 4 tane 4-6 Yaş Kuran Kursumuzda 14 adet sınıf bulunmaktadır. Görme ve İşitme Engellilerine yönelik, 2017 yılı Yaz Kur’an Kurslarımızda toplam 18 öğrencimiz eğitim görmüştür. İlimiz genelinde, 2017 yılında Yaz Kur’an Kurslarımızda toplam 11529 öğrenci eğitim görmüştür. Talep eden vatandaşlarımıza yönelik her camimizde Din Görevlilerimizce Kur’an-ı Kerim ve Temel Dini Bilgiler dersleri verilmektedir.

Basın toplantısı çekilen hatıra fotoğrafının ardından son buldu.