Karaman'ın Renkli Kişiliklerinden Muammer Baran 29 Nisan 2004’de hayata gözlerini yumdu. Muammer Baran öleli tam 12 yıl oldu. 
Karaman Gündem Gazetesi olarak Karaman’ın simgesi olan Muammer Baran’ı ölümünün 12 yılında rahmetle ve özlemle anıyoruz.
MUAMMER BARAN 
Muammer Baran Karaman'da 1926 yılında Mansurdede Mahallesi'nde doğmuştur. Kendisini yetiştirmiş zeki ve çok kültürlü bir insandı. O yıllarda katılmış olduğu İnönü Planör Kursu'nda yaşadığı büyük heyecandan sonra psikolojik bir rahatsızlığa yakalanmış ve bu rahatsızlığı yedek subaylığı döneminde iyice belirginleşmiştir.
Yıllarca Karaman'da kendine ait içinde eşya olmayan bir evde tek başına yaşamış,giydiği kırmızı renkli,kat kat elbiseler,yaz kış ayağından çıkarmadığı kırmızı çizmeleri,elinden hiç düşürmediği şişte dizili meyvelerle bir simge haline gelmiştir. Çok güzel mızıka çaldığı, bir kaç tane yabancı dil bildiği,bir çok öğrencinin ödevlerine yardım ettiği söylenirdi. 
Muammer Baran, 29 Nisan 2004 Perşembe günü vefat ettiğinde haber bir anda kulaktan kulağa yayılmış ve ertesi gün kılınan cenaze namazında Karaman'ın tarihinde hiç görülmemiş şekilde binlerce Karamanlı bir araya gelmiştir. Bunun üzerine 3 sene önce dönemin Belediye Başkanı Ali Kantürk Karaman'ın çok sevdiği bu insanın adına bir park yaptırarak buraya onun heykelini dikmişti. Muammer Baran 20.02.1965 - 31.07.1965 tarihleri arasında Adalet Bakanlığı yapan İrfan Baran'nın da akrabasıydı.