Balkan ülkelerinden yaklaşık üç bin öğrencinin akın ettiği fuara katılan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de pek çok Türkiye vatandaşı gibi Üsküplü Müslümanların teveccühüne mazhar oldu.

“En büyük desteği Türkiye’den gördük”

Fuarın davetlilerinden Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Rektör Gökmen ve beraberindekilere Makedonyalı Müslümanların Türkiye sevdasını anlattı. “Biz bugüne kadar en büyük desteği Türkiye’den gördük.” diyen Salih Murat, siyaset ve bürokraside yaşadıkları zorlukların üstesinden Türk makamları sayesinde geldiklerini vurguladı. Kendisinin Anayasa Mahkemesi üyesi olmasında da Türkiyeli yetkililerin önemli bir payı bulunduğunu ifade eden Salih Murat, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) ise Makedonya’da Müslümanlara ait hemen hemen bütün tarihî eserleri onardığını sözlerine ekledi.

Daha önce Makedonyalı Müslümanlar olarak çocuklarını yanlarına alıp Türk Büyükelçiliğinin önüne gelerek onlara gizlice Türk bayrağını gösterdiklerini söyleyen Salih Murat, artık kimliklerini gizlemeden yaşadıklarını ve bunu Türkiye’nin gücüne borçlu olduklarını dile getirdi. Salih Murat, son olarak tıpkı Amerika Birleşik Devletlerinin yaptığı gibi Türkiye’nin de Balkanlar konusunda uzmanlar yetiştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

 “Yüz yıldır sizi bekliyorduk”

Üsküp’te adım attıkları her yerde Müslümanların ilgisiyle karşılaşan Türkiyeli katılımcılar, Makedonyalı Müslümanların hatırlarını kıramadılar. Osmanlı çarşısında esnaflık yapan 49 yaşındaki Nimetullah adlı Arnavut bir Müslüman, kalabalık bir grupla birlikte çarşıyı gezmekte olan Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’e doğru koşarak kendisine sarıldı ve “Yüz yıldır sizi bekliyorduk.” ifadelerini kullandı. “Yüzünüzden Türk olduğunuzu anladık. Bizim çok güçlü bir Türkiye sevdamız var.” diyen Nimetullah adlı esnaf, “Osmanlı buradan gittiğinden beri Müslümanlar olarak rahat nefes alamıyorduk. Nitekim 1992’de gerçekleşen katliam, bunun en büyük delili. Ancak son yıllarda Türkiye bizim yürüyüşümüzü değiştirdi.” şeklinde konuştu.

Osmanlının başlı başına bir medeniyet olduğuna vurgu yapan Nimetullah, “Osmanlı burada önce hamam yaptı, bizi temizledi. Sonra cami yaptı, ibadeti gösterdi. Sonra da medrese inşa etti ve bizi eğitti.” diye konuştu. Bir dağın eteğine kurulu Üsküp’te, Türkiyeli konuklarına dağın tepesindeki 68 metrelik haç’ı gösteren Nimetullah, “Oysa biz o haç’tan daha yüceyiz. Biz ay ve yıldızız. Bize erişmeleri imkansız.” açıklamasını yaptı.

Rektör Gökmen ve beraberindekiler, tarihî bir çınar ağacının altında Müslüman çocuklarla da sohbet ettiler. Türkiyeli misafirler, ağırlandıkları Makedonyalı Müslümanların mekanlarından sevgi ve selamlarla uğurlandılar.