VALİ MURAT KOCA KMÜ’DE HAYATINI ANLATTI
VALİ MURAT KOCA KMÜ’DE ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğunun düzenlediği etkinlikte Karaman Valisi Murat Koca üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. 
Vali Murat Koca’nın söyleşisine Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Mustafa Akış, KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Çevik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, yüksekokul müdürleri, il müdürleri, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu Başkanı Burak Duran topluluk faaliyetleri hakkında bilgi vererek söyleşiye katılan herkese teşekkür etti. Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İdris Nebi Uysal ise söyleşi ile ilgili bilgilendirme yaparak emeği geçenlere teşekkür etti.

“Vali olmadan önce neysem şimdi de oyum”

Açılış konuşmalarının ardından KMÜ öğrencileri Fatih İlhan ve Burak Duran’ın moderatörlüğünde söyleşiye geçildi. Vali Murat Koca üniversitede öğrencilerle birlikte olmanın kendisini gençlik yıllarına götürdüğünü ifade ederek, Ereğlili bir yörük çocuğu olduğunu belirtti ve çocukluk yıllarıyla okul hayatından bahsetti. Mesleki yaşantısının ilk yıllarına da değinen Vali Koca, ‘Valilik mesleğine ilk başladığınızda neler hissettiniz’ sorusuna, “Vali olmadan önceki duygularımda ne varsa vali olduktan sonra da aynı duyguları hissettim. Bazı insanların makamlarının kendilerini değiştirmesi insan olarak yaşanabilmekte fakat ben bunu hiç yaşamadım. Eskiden ne isem şimdi de aynı kişiyim.” dedi.


“Üniversite ile hiyerarşik bir bağımız yok fakat sürekli birlikteyiz”
Yetki genişliği ilkesi hakkında düşünceleri sorulan Vali Murat Koca yetkinin olduğu yerde sorumluluğun da bulunduğunu söyleyerek mülki idarelerin 7/24 görev yapması ve bir problemle karşılaşıldığı zaman bu problemi çözmek için mesai mefhumuna bağlı kalmaksızın çalışması gerektiğini belirtti. Vali Murat Koca valilik ve üniversite arasındaki ilişkiler hakkındaki bir soruya ise “Üniversite ile hiyerarşik bir bağ olmadığı halde hocalarımızla hep iç içeyiz. Projeler kapsamında üniversite ile işbirliğimiz oluyor. Bu kapsamda sürekli birlikteyiz.” diye konuştu. 
“Ermenek’te çok zor günler geçirdik”
Ermenek’te yaşanan maden faciasının hatırlatılması üzerine o günlerde yaşanılanları öğrencilerle paylaşan Vali Koca, ülkemizde beş ay arayla iki maden kazası yaşandığını belirterek, ”İlk telefon geldiğinde zaman kaybetmeden ilgili bakanlarımızı arayarak bilgi vermiştim ve Ermenek’e doğru hareket etmiştim. Olay yerine vardığımızda olayın vahametini anladık. Bütün kurumlar orada çalışan işçi arkadaşlarımızı kurtarmanın telaşını yaşıyordu. Ülkemizin değişik yerlerinden çeşitli sivil toplum kuruluşları gelerek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. Görev dağılımını yaptık ve orada bulanan bakanlarımızla canla başla çalıştık. Bizim açımızdan da ülkemiz açısından da çok zor günlerdi fakat biz elimizden geldiğince disiplinle oradaki çalışmaları tamamladık.” dedi.

“Karaman dinamik bir şehir”
Karaman’da kendi döneminde gerçekleştirilen faaliyetler ve projeler ile ilgili de bilgi veren Vali Murat Koca, Karaman’ın nüfus itibariyle çok büyük bir şehir olmadığını söyleyerek bazı ekonomik verileri paylaştı. Karaman’ın dinamik bir yapısı olduğunu hatırlatan Vali Koca ulaşım konusunda güzel gelişmeler yaşandığını belirterek, “Çalışmaları devam eden demiryolu inşaatı inşallah ocak ya da şubat ayında tamamlanacak. Bunun yanı sıra Karapınar’da enerji ihtisas enstitüsü kurulacak. Karaman ülkemizin en çok güneş alan illerinden birisi ve biz enerji alanında dışa bağımlı bir ülkeyiz. Bunun değişmesi adına böyle projeler üretiyoruz. Sudurağı’nda çiçekçilik ve seracılık enstitüsü kurmaya çalışıyoruz. Sonuç olarak tamamlanabilirse Karaman adına güzel projeler olacağını düşünüyorum.” dedi. 

“Ne iş yaparsanız yapın hak ederek yapın”
Çalışma hayatı içerisinde ailesine vakit ayırıp ayıramama konusunda ise Vali Murat Koca görev icabı yoğun bir çalışma temposu olduğunu söyleyerek, “Zaman zaman aile yaşantımız ihmal edilebiliyor elbette fakat devlet görevi için böyle fedakarlıklar yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Gençlere tavsiyelerde bulanan Vali Murat Koca gençlerin işlerini en iyi şekilde yapmalarını önererek konuşmasını şöyle tamamladı: “Öncelikle nasip kavramına inanıyoruz elbette. Fakat belli bir yere geldiğinizde ne iş yaparsanız yapın hakkını vererek yapın. Akşam evinize geldiğinizde ve başınızı yastığınıza koyduğunuzda vicdanen rahat olmanız ve iyi niyetle bu işi yaptım diyebilmeniz gerekiyor. Hedef kitlemiz insanlar ve bu uğurda çalışmak çok güzel bir duygu.”
Vali Murat Koca’nın öğrencilerin sorularını cevaplamasının ardından plaket töreni ile söyleşi sona erdi.

 
Söyleşi sonunda Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Topluluğu Başkanı Burak Duran tarafından Vali Murat Koca'ya onurluk takdim edildi.

Not: Onurluk plaketin Trükçe karşılığı