Karaman Valiliğinden yapılan açıklama;
İlimizde bazı basın yayın organlarında yer alan “Benim Ellerim de Senin gibi Olacak mı” şeklinde çıkan haberler üzerine Valiliğimiz tarafından basın açıklaması yapılması gereği duyulmuştur.
5510 sayılı Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Genel sağlık sigortalısı sayılanlar” başlıklı 60’ncı maddesinin ( c) bendinin (1) ve (3) alt bendinde;

“1. Harcamaları, taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları da dikkate alınarak, Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri, kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olan vatandaşlar ile gelir tespiti yapılmaksızın genel sağlık sigortalılığı ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi bulunmayan Türk vatandaşlarından 18 yaşını doldurmamış çocuklar…

3. 1/7/1976 tarihli ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre aylık alan kişiler” in, genel sağlık sigortalısı sayılacağı belirtilmiştir.

Yukarıda belirtilen kanun hükümleri doğrultusunda, sosyal güvencesi eski adıyla yeşil kart olan hastalarımızın tümü, devletin sağlık güvencesi altındadır.

Söz konusu Furkan Çamur adlı vatandaşımızla ilgili basında yer alan haberler üzerine, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ayhan Erenoğlu tarafından derhal anne Ayşe Çamur ve dayı Nuh Sağlam telefonla aranarak 13.03.2015 Cuma günü Karaman Devlet Hastanesine davet edilmek suretiyle yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. 

Aynı zamanda, Furkan Çamur’un tedavisine ilişkin olarak Konya Meram Eğitim Araştırma Hastanesi ve Necmettin Erbakan Tıp Fakültesi Hastanesi ile görüşmeler yapılarak, akabinde 16.03.2015 Pazartesi günü Karaman Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı refakatinde, kuruma ait bir araç ile Konya’ya götürülmesi için gerekli şartlar oluşturulmuştur.

Görüşme esnasında aile fertlerine bu konuyla ilgili açıklama yapılarak, dayısı Nuh Sağlam ile mutabakat sağlanmıştır.  Ancak, aile Furkan Çamur’u 13.03.2015 Cuma günü bir işadamı eşliğinde Konya’da özel bir hastaneye götürmüştür.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği konunun takipçisi olarak aileye her türlü açıklama yapması ve gerekli tüm imkânları sağlamasına rağmen, aile kendi isteğiyle özel bir hastaneyi tercih etmiştir.   

Sosyal bir devlet olmanın gereği olarak, “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşları İle Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkındaki Yönetmelik” çerçevesinde, engelli olan baba Mehmet Çamur ile oğlu Furkan Çamur’dan dolayı anne Ayşe Çamur, 2022 sayılı kanun kapsamında engelli ve engelli yakını aylıklarından faydalanmaktadırlar.

Furkan Çamur adına anne Ayşe Çamur, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 7. maddesi çerçevesinde hazırlanan “Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik” kapsamında bağlanan aylık 793,08 TL tutarında evde bakım maaşından faydalanmaktadır.

İlgililerin güncel maaş verileri şöyledir; 05.03.2015 tarihinde Mehmet Çamur 891,84 TL, Furkan Çamur adına anne Ayşe Çamur ise 874,86 TL, üçer aylık engelli maaş almaktadırlar.

Ayrıca anne Ayşe Çamur, eğitim gören iki çocuğu için Karaman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından iki ayda bir 170 Türk lirası tutarında şartlı eğitim yardımından istifade etmektedir.

Ailenin almış olduğu yukarıda sayılan düzenli yardımların aylık olarak, diğer ifadeyle aileye devlet tarafından her ay nakit olarak eline geçen nakit tutar 1467 TL. dir.

Ayrıca bu yardımlar dışında, yine Karaman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından aileye düzenli olmayan ayni ve nakdi yardımlar yapılmaktadır. 

Çamur ailesine, Karaman Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 2008 yılından bugüne kadar 32 bin 253 lira 51 kuruş tutarında ayni ve nakdi yardım yapılmıştır.

Haberde yer alan Ayşe Çamur’un “15 yıllık evliyim daha tüpte yemek pişirmedim.” ifadesine istinaden Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü personelince yerinde yapılan 12.03.2015 tarihli tutanakta, evde günlük kullanım için gerekli olan eşyaların mevcut olduğu tespit edilmiştir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.