Karaman'ın kuzeyindeki aktif olmayan volkanik dağ Karadağ, zengin bir yaban hayatı barındırıyor. Kurt, tilki, yaban koyunu, çeşitli sürüngenler ve kuş türlerini görebilmenin mümkün olduğu dağda, çok sayıda yılkı atı da yaşıyor. Yılkı atları, Karadağ'ın çevresinde yaşayan köylülerin yıllar önce dağa bıraktığı atlar. Yaklaşık 40-50 yıl önce hayvanların tarımda yoğun olarak kullanıldığı dönemde köylülerin en büyük yardımcısı olan atlara, teknolojinin gelişmesi ile ihtiyaç azaldı. Köylülerin sonbaharda dağa bırakıp, baharda tekrar toparladığı atlar, makineli tarıma geçilmesiyle doğada kendi halinde yaşamaya terk edildi. Zamanla doğal ortamda kendilerine bir yaşam şekli belirleyen, sürüler oluşturan yılkı atları, tamamen yabanileşti. Bugün sayıları 600'den fazla olan atlar, Karadağ'da özgürce dolaşıp, kendi kurallarına göre yaşıyorlar. Atların en büyük sıkıntısı ise özellikle yaz aylarında su.

ATLARIN SU SIKINTISI BİTİYOR

Yılkı atlarının doğal yaşamda en büyük sıkıntısı ise su. Karadağ'daki tek su kaynağı, "Ulu Çukur" denilen krater çukurunun hemen üzerinde ne zaman yapıldığı bilinmeyen tarihi çeşme. Kış ve bahar aylarında çeşmeden gürül gürül akan su, yazın gelmesiyle iyice azalıyor, bazen de kuruyor. Karaman İl Özel İdaresi ihalesine Ocak ayı içerisinde çıkacağı ''Modern Sarnıç'' projesiyle atların su sıkıntısını kökten çözecek. ''Modern Sarnıç'' projesiyle Karadağ'da ki doğal kaynaklardan gelen sular depolanacak. Sarnıçlara bağlı yalaklar yapılacak. Yalaklar da ki su şamandıra sistemiyle kontrol altına alınacak. Böylece su eksildikçe depodan yalaklara su dolacak. İhtiyaç olması halinde ikinci bir ''Modern Sarnıç'' daha yapılacak. Ocak ayında ihalesi yapılacak olan projenin toplam tutarı ise 375 bin TL olacak. Böylece Karadağ'da yaşayan Yılkı Atları ve yabani hayvanların problemi çözülmüş olacak.

''KALICI ÇÖZÜM OLACAK''

Karaman İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin Güngörer, ''Modern Sarnıç'' projesiyle yılkı atlarının su problemin kalıcı olarak çözüldüğünü dile getirerek ''Karadağ da yaşamlarını sürdüren yılkı atları, özellikle yaz aylarında su konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Atların su sıkıntısını ''Modern Sarnıç'' projesiyle kökten çözüyoruz. Karadağ'da ki doğal su kaynaklarını bu yapacağımız sarnıçlarla depolayacağız. Bin ton su depolama kapasitesi olan bu sarnıçlar, atlara 4 mevsim fayda sağlayacak. Bu sarnıca yalaklar yapacağız. Şamandıra sistemi ile atlar su içtikçe yalaklara tekrar su dolacak. İhtiyaç halinde ikinci bir sarnıç daha inşa edeceğiz. Onunda yeri hazır. Ocak ayında ihaleye çıkarak hemen sarnıcı inşa edeceğiz. Bir an önce oradaki atların su sorunu kalıcı olarak çözeceğiz. Tabi atların yanı sıra Karadağ da yaşayan yabani hayvanlar içinde bu sarnıcın yararı olacak. Proje yaklaşık 375 bin TL tutarında olacak. Burada emeği geçen Sayın Bakanımız Lütfi Elvan'a, Valimiz Murat Koca'ya, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Ahmet Günaydın'a ve emeği geçen herkese teşekkür ederim'' dedi.

''Modern Sarnıç'' projesiyle Yılkı atları ve yabani hayvanların su sıkıntısı yaşamaması öngörülüyor.

Necati ERMİŞ