Yozgat’ta üstün yetenekli öğrencilere proje tabanlı eğitim veren Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi öğrencileri, olası depremde can ve mal kaybını önlemek amacıyla bir proje geliştirdi.

Yozgat Fatma Temel Turhan Bilim ve Sanat Merkezi Fizik Öğretmeni Ramazan Güneşer danışmanlığında öğrenci Mert Korkmaz tarafından yapılan ve depremlerde binaların dayanıklılığını arttırılmasına yönelik bir çalışma yaptı. “Üçgenlerin Gücü” isimli proje ile olası bir depremde can ve mal kaybının önlenmesi hedefleniyor. Dayanıklılığı kabul edilen üçgen şekillerin tuğlalarda kullanılarak depremlerde duvarların dayanıklılığını artırarak yıkımların en aza indirilmesi can ve mal kayıplarının önlenmesi amacıyla tasarlanan proje hakkında bilgi veren öğrenci Mert Korkmaz, “Projemin amacı dayanıklı kabul edilen üçgen şekillerin binaların yapımında ve tuğlalarda kullanılarak olası depremlerde can ve mal kaybını önlemek ve olası yıkımları en düşük seviyeye getirmek. Projemde en dayanıklı geometri, şekli olan üçgenleri kullandım. 10 adet eş kenar üçgenin bileşkesi olarak elde ettiğimiz bu şeklimiz ‘M’ şeklini oluşturuyor" dedi.

Korkmaz ayrıca, "Bu şekil birbirine kenetlenebilir bir yapısı olduğundan diğer tuğlalara göre daya sağlam ve dayanıklı tarihi yapıların camilerin kubbelerinde kullanılan kilitli taşa benzer şeklimiz deprem anında diğer tuğlalara göre daha sağlam olduğundan yıkımları can ve mal kaybını en düşük seviyeye getireceğimizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.