Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde “Sarıkaya Yöresel Kalkınma Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştay’a Sarıkaya Kaymakamı Yasin Özcan, Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Kadir Esmer ve Çalıştay Başkan Yardımcılığını üstelenen Doç. Dr. Mustafa Böyükata’nın yanı sıra, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Kadir Esmer, bölgeye ilişkin rakamsal verilerden hareketle mevcut kaynaklar ve potansiyelleri ele aldı. Tarıma dayalı hayvancılık, Sarıkaya için jeotermal kaynaklar, kültür ve yayla turizmi, meyvecilik türü ağaçlandırma, doğa sporları ve sera alanları konularına değindi. Orta ve uzun vadeli yatırımlar için kalkınma ajansları aracılığıyla sunulan hibe programlarını ele aldı. İlçelere Yüksek Okulun gelmesi gerektiğini ifade eden Prof. Esmer, “Katma değerle birlikte insani ilişkiler ve evrensel değerlerin yaygınlaşması açısından da önemlidir” dedi. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da bilgi paylaşımında bulunuldu. Sunumda Jeotermal ve Biyokütle konularını işlendi. Tarımsal atıkların verimli kullanımı, orman atıkları ve hasat atıklarının etkin değerlendirilmesi açısından neler yapılabileceği konusunda fikirlerini paylaştı. Bazı uygulamalardan örnekleri verdiği konuşmasının sonunda Prof. Dr. Kadir Esler, “Bugünün yöremiz ve ilçemiz için bir milad olmasını diliyorum” dedi.

Sarıkaya Kaymakamı Yasin Özcan ise konuşmasında Çalıştay’ın ilçe için bir başlangıç olacağını ifade belirtti. Özcan, “Herkesin kendi bakış açılarıyla ortaya çıkacak fikir alışverişi, ileride olacak güzel işlerin habercisidir” dedi.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel ise konuşmasında, ilçenin mevcut durumuna ilişkin bilgiler verdi. Açıkel, “İlçenin Türkiye’nin tam ortasında olması sebebiyle, coğrafi konumu potansiyel artırılmasına müsaittir” diye konuştu.