Yozgat’ta çiftçilere tarım sigortası anlatılırken, geçtiğimiz dönemde doludan ürünleri zarar gören çiftçilere temsili hasar ödeme çekleri takdim edildi.

Bilal Şahin Kültür Merkezi Salonunda düzenlenen toplantıya Yozgat Vali Yardımcısı Gökhan İkitemur, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, ilçe müdürleri, ziraat odası başkanları, tarımsal kooperatif ve birlik başkanları ile çiftçiler katıldı. TARSİM’in kuruluş amacı, gelişim ve ulaştığı nokta ile ilgili bililer içeren sinevizyon ile başlayan toplantıda açıklamalarda bulunan TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Kadak, dünyada uygulanan tarım sigortası programları, devlet destekli tarım sigortaları sisteminin işleyişi ve sistem çerçevesinde 8 yıllık süreçte elde edilen veriler ili kapsamdaki örünler ve riskler hakkında bilgi verdi.

Hiçbir kar amacı olmayan devlet destekli tarım sigortaları sistemi çerçevesinde, ülke genelinde sistemin başlangıcından itibaren poliçe sayısının 4.4 milyon adeti geçtiğini belirten Kadak, yaklaşık 72 milyon dekar alanın ve 3.3 milyon adedin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanın sigortalandığı ve yıl sonuna kadar üreticilere yapılacak hasar ödemelerinin 1.6 milyar TL’yi geçtiğini söyledi.

TARSİM Ankara Bölge Müdürlüğüne bağlı olan Yozgat il genelinde sistemin başlangıcından itibaren 14 milyon TL hasar ödemesi yapıldığını ve üreticilerin mağduriyetlerinin giderildiğini belirten Kadak, “2014 yılında Yozgat genelinde bitkisel ürün sigortalarında hasar gören ürünlerde buğday ve arpa, hasar nedenlerinde ise dolu, hayvan hayat sigortalarında ise ölüm ve mecburi kesim öne çıkıyor” dedi.

daha sonra konuşan Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, tarım sigortasının önemli olduğunu belirterek, “Tarım sigortasının bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır. İkinci bir olay ise az bir meblağ ödeyerek ektiğimiz ürünü koruma altına almış oluyoruz. Dolu, sel, yangın gibi afetlerde ürünlerimiz zarar gördüğünde yapılan sigorta çiftçimizin mağduriyetini gidermektedir. Biz her zaman çiftçilerimize ürünlerini sigortalatmaları önerisinde bulunuyoruz” diye konuştu.