Yozgat’ta bu yıl daha fazla alanda üretim olmasına rağmen soğan çiftçinin yüzünü güldürdü.

Yozgat il genelinde bu yıl 7 bin 600 dekar alanda üretimi yapılan soğan, önceki yıllarda talep olmaması nedeniyle çöpe dökülürken bu yıl kilosu bir liradan aşağıya düşmedi.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl 6 bin 700 dekara ekimi yapılan soğan üretimi 17 bin 950 ton olarak gerçekleştirildi. Bu yıl ise 7 bin 600 dekar alana ekim yapılarak 20 bin 300 ton civarında ürün alındı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl soğan fiyatlarındaki istikrar bozulmadı. Önceki yıllarda talep fazlası ürünler Yerköy ilçesinde ırmağa dökülüp, çiftçi soğandan istediği sonucu alamıyordu. Geçtiğimiz yıldan itibaren ise depolama sistemi ile talebe göre piyasaya sürülen soğan fiyatında istikrar sağlandı. Çevre illerden de Yozgat yöresinde üretilen soğana talep olmasının da fiyatlardaki istikrarın devamına etki etti.

Yozgat’ta bu yıl kuru soğanın kilosu bir liradan işlem görüyor. 17-18 kiloluk torbalardaki soğan 15 liradan, 8 kiloluk torbalardaki soğan ise 7,5 liradan satılıyor.