Zonguldak’ta Ulu Önder Atatürk’ün ebediyete intikalinin 76. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde etkinlik düzenlendi.

Zonguldak’ta Ulu Önder Atatürk’ün ebediyete intikalinin 76. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde Zonguldak Erdemir Anadolu Lisesi tarafından oratoryum düzenlendi. Etkinliğe Zonguldak Vali Yardımcısı Hüseyin Ergi, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Osman Ak, Zonguldak 3. Jandarma Er Eğitim ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Birol Şimşek, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından Erdemir Anadolu Lisesi Müdürü Engin Mutlu günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Mutlu yaptığı konuşmada “Sahip olduğu bütün birikimi ile hayatını vatanına ve milletine adamış bir lideri, Mustafa Kemal Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 76. yıl dönümünde anmak üzere toplanmış bulunmaktayız. Büyük liderleri anlamak, onların eserleri ve fikirlerini yaşatmakla mümkündür. Mustafa Kemal Atatürk bu gerçeğe Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır. Sözü ile işaret etmektedir. Atatürk, kendisinden sonra gelecek nesillere iyi bir ortam bırakma ve bağımsız yaşamalarını sağlama mücadelesinde; millete gideceği yolu gösterirken, Dünyanın her türlü ilminden, keşiflerinden, gelişmelerinden istifade edelim. Ama unutmayalım ki, asıl temeli kendi içimizden çıkarmak mecburiyetindeyiz demiş, bu mücadelenin mukaddes bir dava olduğunu belirterek bakış açısını şöyle açıklamıştır: Büyük davamız, en medeni, en müreffeh olarak varlığımızı yükseltmektir. Çağdaş bir cumhuriyet kurmak demek, milletin insanca yaşamasını bilmesi, insanca yaşamanın neye bağlı olduğunu öğrenmesi demektir diyerek, Cumhuriyeti ve beraberinde demokrasiyi iyi anlamanın önemine dikkat çekmiştir. Atatürk, Türk Milleti’nin insanlık onuruna yakışır şekilde yaşamasının önemini bilerek ve üzerine düşen sorumluğu hissederek temeli milletin iradesine dayanan bir devlet kurmuştur. Mustafa Kemal’i anmak ve anlamak; sadece onun şahsına yönelik övücü konuşmalar yapıp, sözlü olarak takdir etmekle değil, O’nun ne çabalar sarf ettiği, neler yaptığı ve yapmak istediğini bilmekle, Türk Milletinden ne istediğini anlamakla, fikir yapısını ve ilkelerini kavramakla mümkündür. Nitekim O, kendisini anlamanın ne demek olduğunu ve nasıl mümkün olacağını bizlere şu şekilde belirtmiştir: Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir. Onun aramızdan ayrılışının üzerinde geçen bu 76. 10 Kasım’da bize düşen en önemli görev, kendisini ve eserlerini, sadece bu ve buna benzer anma günlerinde övmek ve hatırlamakla kalmamalıdır. Çünkü iyi bilmeliyiz ki; çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma, üzerimizdeki emaneti gelecek nesillere aktarma ve üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatanı ilelebet muhafaza etme konusundaki vasiyetlerini gerçekleştirmek, bu yolda çaba sarf etmek O’na gösterilecek en büyük saygı ve en güzel vefa örneği olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygı ile anıyorum” dedi.

Şiir ve kompozisyon dalında dereceye girenlere ödülleri verildi. Ardından Erdemir Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından sahne alan oratoryo katılımcılar tarafından büyük alkış aldı.