Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde fındık sektöründe faaliyet gösteren iş adamı Burhan Alper, üreticilerin ‘Fındık 20 lira olacak’ haberlerine itibar etmemeleri gerektiğini, ithalatçı firmaların yılbaşına kadar fındık alımını tamamlamasından dolayı fındık fiyatlarının gerilemeye başladığını söyledi.

Alaplı ilçesinde fındık sektöründe faaliyet gösteren iş adamı Burhan Alper, fındık üreticisini yakından ilgilendiren fındık fiyatlarının durumu ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İthalatçı Fındık firmalarının yıl başına kadar fındık alımlarını tamamlaması ile fındık fiyatlarında düşüş yaşandığına dikkat çeken Alper, 14 lira 50 kuruş’a kadar çıkan fındık fiyatlarının son günlerde 13 lira 30 kuruş’a gerilediğini söyledi.

Fındık üreticilerinin dikkatli olması uyarısında bulunan Alper, “İthalatçı fındık firmaları sezon başından buyana fındık alımlarını yaptılar. Yılbaşına kadar olan fındık ihtiyaçlarını tamamladıklarından fındık taban fiyatında gerileme olmaya başladı. Fındık 14 lira 50 kuruşa kadar çıkmışken bu süreçte 13 lira 30 kuruş seviyelerine kadar geriledi. Bu sene Doğu Karadeniz üreticisi fındıkta ağlarken Batı Karadenizli üreticilerin yüzü güldü. Fındık fiyatları çok yükseldi. Fındık ile imalat yapan dünya devleri fındığın yüksek fiyatta olmasından dolayı daha az fındık kullanarak ürün ürettiler veya alternatif ürünlere yönelmeye başladılar. Alternatif ürünlerin başında; yer fıstığı, pirinç patlağı gibi ürünler gelmektedir. Fındığın bu sene yüksek olmasının nedeni 30 Mart 2014 tarihi sabahı Doğu Karadeniz’i etkileyen don olayıdır. Oysa Türkiye’de fındığın yüzde 70’i Doğu Karadeniz’de üretilmekte iken don olayı ile Doğu Karadeniz’de bu sezonda üretilen fındık yüzde 20’lar civarında kalmıştır. Dolayısı ile fındık fiyatları normalin çok üzerine çıkmıştır. Diğer taraftan da Batı Karadeniz’de fındık rekoltesi normalin iki katına çıkmıştır. Batı Karadenizli üreticin yüzü hem rekolteden hem de fiyattan gülmüştür. 30 Mart 2014 tarihinde Doğu Karadeniz’i etkisi altına alan don olayından sonra 2-3 yıl daha üretim yapılamayacağı algısına varıldığı halde, ilahi adalet fındık ağaçlarına zarar vermediği gibi yapraklarını daha gür çıkartmıştır. Bu esnada Doğu Karadeniz’de 2-3 yıl fındık üretimi olmayacağı dedikodularının hayalleri de suya düşmüştür” dedi.

Fındık fiyatlarının kısa vadede düşmesinin muhtemel olduğunu belirten Alper,”Fındık fiyatları ortada, fındık bu gün 13 lira 20 kuruşa düşmüştür, kısa vadede de düşmesi muhtemeldir. Vatandaşımız fındık 20 lira olacak haberlerine itimat etmesinler. Biz üreticimizin asla mağdur olmasını istemeyiz. Biz firma olarak 2013 yılında 6 milyon dolar ihracat yaptık ülkemize döviz girdisi sağladık. 2014 yılında 10 milyon dolar ihracat yaparak ülkeye döviz girdisi sağlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.