Zonguldak’ın Alaplı İlçesi Hasanlı köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü Sosyal Proje Yarışması’nda başarılı görülen "Çekmene Can Veren Has Eller" projesi kapsamında kursa katılan köylü kadınları çekmen bezi dokumaya başladı.

Hasanlı Köyünde devam eden kursu ziyaret eden Bülent Ecevit Üniversitesi Alaplı Meslek Yüksek Okulu Rıfkı Henden, Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, Alaplı Halk Eğitim Müdür Vekili Ömer Yavuz kursa katılan 37 kursiyerin dokuma tezgahlarında dokuduğu çekmen bezlerini inceleyerek kurs öğretmeni Öznur Yılmaz Beşevler’den bilgi aldı. Hasanlı Köyü Muhtarı Recep Tufan, Hasanlı köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğü tarafından onaylanan “Çekmene Can Veren Has Eller” projesinde ilk çekmen bezlerini dokumaya başladıklarını söyledi.

Kursa 37 bayan kursiyerin katıldığını anlatan Tufan, "İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Müdürlüğüne sunduğumuz projenin amacı, unutulan kültürümüzü geri kazanma. Alaplı’yı ve köyümüzü tekstil kenti yapmak istiyoruz. Proje kapsamında alınan 11 tane dokuma tezgahını kurarak köylü kadınlarımız keten iplerini tezgahlara sararak dokuma yapmaya başladı. Burada hedefimiz Hasanlı Köyünü tekstil köyü yapmak ürettiğimiz ürünleri gerek Türkiye içinde gerekse yurtdışına satmak istiyoruz. Ayrıca çocuklarımıza da güzel bir miras bırakmak istiyoruz" diye konuştu.

Alaplı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik de, projede emeği geçenlere sonsuz teşekkür ettiklerini belirterek, “Çekmen can veren has elleri projesi çok güzel bir proje olmuş.37 bayan kursiyerimiz geçmişte ninelerimizin dokuduğu dokuma tezgahlarını başına geçerek gelecek nesillerle aktarmaya çalışıyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Köşede oturalım eşlerimiz getirsin bizde yiyelim anlayışı değil de bizde üretelim bizde bir şeyler yapalım anlayışıyla kadınlarımız bu kurslara katılarak çekmene can verecekler” dedi.

Alaplı Meslek Yüksek Okul Müdürü Rıfkı Henden "Bu projede büyük emekleri olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bu proje herkesin taktirini topladığı bir proje olmuş. Köylü kadınlarımızın dokuma tezgahlarında bölgemizin unutulmaya yüz tutmuş çekmen bezine tekrar can verecek olmaları bizleri son derece mutlu etmiştir. İlçemizde bu tür projelerin yaygınlaşmasını bekliyoruz” dedi.