Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, Çaydeğirmeni beldesinin ilçe olması için çabaladıklarını belirterek siyasilere çağrıda bulundu.

Zonguldak’ın Devrek ilçesine bağlı Çaydeğirmeni beldesi, 1994 yılında yapılan seçimlerle belediye unvanını elde etti. 2012 yılında çıkartılan kanunla birlikte büyükşehir sayısı 30’a çıktı. İllerin büyükşehir olması sebebiyle belde belediyeleri ise kapandı.

Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, ise bir yıldır hazırladıkları proje ile Çaydeğirmeni Beldesi’nin ilçe olması için Zonguldak Valiliği aracılığıyla İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı’na rapor ulaştırdı.

İllerin büyükşehir olması ile birlikte köy tüzel kişiliklerinin kapatıldığını, en yakın ilçelere mahalle yapıldığını hatırlatan Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, gelişen Çaydeğirmeni beldesinin ilçe olması gerektiğini savundu.

Bülent Arınç’ın ‘2019’a kadar 10 ilin daha büyükşehir olacağı’ yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Satılmış Gebeş, “1994 yerel seçimleri ile faaliyete geçmiş olan belediyemizdir. Şu an Zonguldak’ta bulunan 17 belde belediyesinden bir tanesidir. Bizim bir yıldır üzerinde önemle durduğumuz bir çalışma var. Her ortamda dillendirdiğimiz seslendiğimiz bir çalışma var. 2012 yılında çıkan bir kanunla ülkemizdeki 81 vilayetin 30’u büyükşehir olmuştur. Büyükşehir hudutlarında tüm belde belediyeleri kapandı. Bazı beldeler ilçe yapıldı. Köyler, köy tüzel kişiliğini kaybetti. Özel İdareler kapandı. En yakın ilçenin mahallesi oldular. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yaptığı açıklama bizim ne kadar haklı olduğumuzu, önümüzü ne kadar iyi gördüğümüzü, önümüze gelen tehlikelere karşı ne kadar hazırlıklı olduğumuz kanıtlamış ve göstermiş oldu” dedi.

“HAYAL GÖRDÜĞÜMÜ DÜŞÜNÜYORLARDI”

Çaydeğirmeni beldesi ve Zonguldak ile ilgili devamlı olarak hayaller kurduğunu söyleyen Başkan Satılmış Gebeş, “Ben, bu projeleri dillendirirken bazı siyasiler beni afaki konuşmakla itham ediyorlardı. Hayal gördüğümü düşünüyorlardı. Tabii ki ben beldemin ve Zonguldak’ın geleceği sürekli hayaller kuruyorum, hayaller görüyorum. Daha iyisini nasıl yapabiliriz diye düşünüyorum. Aldığımız emaneti nasıl layığı ile yerine getirebiliriz düşüncesi ile sürekli hayaller kurarım, proje üretirim. Bu da projelerimden bir tanesiydi. En son Bülent Arınç’ın yaptığı açıklama Türkiye’de 30 olan büyükşehir sayısının 40’a çıkacağı, 750 bin nüfus rakamının 500 bine çekileceği konusunda açıklamalarda bulundu. Bunun da 2019 yılına kadar bu kanunun çıkacağı, büyükşehir uygulamalarında gerekli verimin alındığı çalışmaların yerinde olduğu incelendiğinde anlaşıldığını belirtti. Bu Zonguldak’ın da 10 büyükşehir olacak ilin arasında olduğu anlamını taşıyor. Bizim için ne anlam ifade ediyor, Zonguldak’ta bulunan 17 belde belediyesinin tamamının kapanması anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

“ZONGULDAK; ZOR BİR COĞRAFYA”

Zonguldak coğrafyasının zor olduğunu hatırlatan Satılmış Gebeş, “Zonguldak, zor bir coğrafyadır. Hizmetlerin yapılması adına zor bir coğrafyadır. Bunu sayın vekillerimiz de her ortamda dillendiriyor. Biz de bunu biliyoruz. Eğer Zonguldak’ı seviyorsak, amacımız bu bölgeye hizmet etmekse ki ben vekillerimin de böyle düşündüğüne inanıyorum. O zaman ortak noktamız şu olmalıdır. Zonguldak’ta bazı yerlerin mutlaka ve mutlaka ilçe yapılması lazım gelir. Gelişme adına, büyüme adına önem arz eden beldeler var. Sürekli büyüyen beldeler var. Buraların önünün açılması lazım gelir. Zonguldak’ın 6 tane belde belediyesi kapandı. Bir tanesi Gökçeler ile Kandilli birleşti tek belde oldu. Bu gün bakıyoruz Eğerci belediyesi kapandı. Özbağı belediyesi kapandı. Çaylıoğlu, Hacımusa Belediyeleri kapandı. Sivriler Belediyesi kapandı. Bu bir kapanan beldeler köye dönüştü. Acaba buradaki halkın ne durumda olduğunu, ne sıkıntılar çektiğinin farkındalar mı, farkında olmalarını biz bekliyoruz ve istiyoruz. Belde olmuş bir yerin bu unvanı kaybetmesi ve köye dönüşmesi çok büyük bir sıkıntıdır. Kaldı ki ben Devrek olarak söylüyorum, Devrek’in bir ucu Bolu’da, bir ucuz Düzce’de, bir ucu Yenice’de bir ucu Gökçebey-Çaycuma-Zonguldak, Ereğli. Bu coğrafyaya eğer Özel İdare kalktığında bu kanun çıktığında Çaydeğirmeni Belediyesi kapandığında Devrek Belediyesi’nin hizmet götürmesi mümkün değil. Mutlaka ve mutlaka burada ikinci bir ilçenin olması lazım gelir. Bazı köylerin bize bağlanması lazım gelir. Bizim savunduğumuz tez buydu” diye konuştu.

“BÜYÜMEKTEN KİMSENİN ÇEKİNMEMESİ GEREKİR”

Zonguldak’a hizmet etmekten başka bir düşüncesi olmadığını ifade eden Çaydeğirmeni Belediye Başkanı Satılmış Gebeş, “Bizim bu bölgeye hizmetten başka, Zonguldak’a hizmetten başka hiçbir düşüncemiz yok. Büyümekten kimsenin korkmaması lazım gelir. Büyümekten kimsenin çekinmemesi lazım gelir. İlçe olma demek en azından 250 civarında yeni memurun gelmesi demek, kaymakamlık ve idari birimlerin kurulması demek ve ekonomik olarak o bölgenin kalkınması demektir. O bölgenin kalkınması Zonguldak’ın kalkınması demektir. Bu gün bakıyoruz Karabük’te Genel Başkan Yardımcımız Mehmet Ali Şahin’in ilçesi 673 nüfuslu bir ilçedir. 673 nüfuslu ilçe varken bu ülkede nüfusu 5 bin ve üzeri veya 4 bin ve üzeri beldelerin kapanması ben yanlıştır diyorum. Bu konuda milletvekillerimizden ve siyasilerden destek istiyorum” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI ARKADAŞLARIMIZ MAALESEF SEYREDİYOR”

Beldelerin ilçe olması için sürdürdüğü çalışmaların fazla destek görmediğini söyleyen Satılmış Gebeş, “Bir yıldır ben bu çalışmayı yaparken Zonguldak’ta bu çalışmaya destek veren bir Çatalağzı Belde Belediye Başkanı olduğunu gördüm, kısmen Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal’ın olduğunu gördüm. Diğer belediye başkanı arkadaşlarımız ise maalesef seyrediyor. Arkadaşlar; bu beldeler bu insanların bize emanetidir. Tabii ki seçimlerle geldik. Bize seçimlerle bu beldeler emanet edilirken dendi ki; ‘Bu beldeleri en iyi şekilde temsil edin. Bu beldenin geleceği ile ilgili bu insanların geleceği ile ilgili sağlıklı kararlar alın.’ Ben buradan tüm belde halkıma ve Zonguldak’ta bulunan 17 belde belediye başkanım ve o belde halkına sesleniyorum. Mutlaka ve mutlaka sesimizi duyurmamız lazım gelir. Beldelerimizin kapanmaması için hakikaten ilçe olması için gerekli çalışmayı yapmamız lazım gelir. Bu yönde bu yolda bir yıl önce yaptığımız çalışmalar ile birlikte belediye meclisimizde gerekli kararlarımızı aldık. Zonguldak Valiliği’ne ulaştırdık. Valilik kanalıyla İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne ve İçişleri Bakanlığı’na ulaştırdık. Artık karar siyasilerindir. Siyasilerden de milletvekillerimizden de bu konuda destek bekliyorum. Zonguldak büyümeli, Zonguldak’ta yeni ilçeler kurulmalıdır. Zonguldak bu güne kadar bir takım noktalarda eksik kalan hizmetlerin tamamlanması noktasında birlik, beraberlik olmalıdır. Beldelerin kapanması değil de bu coğrafyada bir takım düzenlemelerin yeniden yapılıp yeni ilçeler yapılması konusunda vekillerim olmak üzere tüm teşkilatlarımızdan destek bekliyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.