Zonguldaklı sinemaseverler 10 yıllığına özel bir şirkete kiralanan Zonguldak Belediye sinemasının tekrar Zonguldak Belediye başkanlığınca işletilerek açılmasını istedi.

Grup adına açıklama yapan Emekçi Kadınlar Derneği sözcüsü Ebru Uzun 11.11.2013-11.11.2023 tarihleri arasında 10 yıllığına özel bir şirkete kiralanan Belediye sinemasının Zonguldak Belediyesi tarafından işletilmesini talep etmek için toplandıklarını ifade ederek “Öncelikle sizleri, Zonguldak’ta yıllardır bir kültür hizmetini sırtlamış olan sinemamızın tekrar açılması talebine göstermiş olduğunuz duyarlılıktan dolayı kutluyorum. Sinemamız tekrar açılsın demek için buraya toplanan sizlere; Sinemasever Zonguldaklılar olarak bizleri yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Tarihi milattan önce iki bin beş yüzlü yıllara dayanan ve Türkiye’nin dört bir yanından yurttaşlarımıza, Hattilere, Hititlere yurt olmuş ve tarihi kökleri derinlere uzanan bir ilde yaşıyoruz. Bizler 1923 yılında kurulan Cumhuriyetimizin, kuruluş yıllarında başlatılan sanayileşme hareketinin en önemli kentlerinden birisi olan Zonguldak’ta yaşıyoruz. Bizler; ülkemizin sanayileşmesinde en önemli ham madde olan taş kömürünün sanayiye kazandırılması uğurunda beş bin maden şehidi vermiş, yüzbinleri bulan yaralı ve meslek hastasıyla Cumhuriyet Türkiye’sinin köşe taşlarından birisi olmuş bir ilde yaşıyoruz. Zonguldak 1 Nisan 1924 tarihinde, Cumhuriyetin ilanından sadece bir yıl sonra il olmuş ve Cumhuriyetin ilk ili olma onurunu taşıyan bir ilde yaşıyoruz. Yaşadığımız bu şehirde 24 Haziran 1932 tarihinde Zonguldak Halk evi açılır.Cumhuriyetin onuncu yılı olan 1933 yılında, şimdi önünde toplanmış bulunduğumuz ve bizler için

tarihi bir önem taşıyan bu binaya taşınır. Bu bina; yapıldığı ilk günden bu yana, Zonguldak da önemli aydınlanma ve kültür yuvasıdır. Cumhuriyet düşüncesinin öncü müfrezesi olarak kurulan Halkevlerinden Zonguldak Halkevi; Dil Edebiyat Tarihi, Güzel Sanatlar, Tiyatro, Spor, Toplumsal Yardım, Kütüphane ve Yayıncılık, Köycüler, Halk Dershaneleri ve Kurslar, Müze ve Sergi kollarıyla dokuz şubeden oluşuyordu. Bu binanın 800 kişilik sinema salonu, 1952 yılından 2014 yılına kadar belediye sineması olarak işletildi. Bu bina, bizlerin yani Zonguldak halkının hafızasıdır. Bu Sinema salonu; sadece bir sinema salonu olmanın ötesinde, Zonguldaklıların, yani sizlerin, bizlerin anılarıyla doludur. 1970’li yıllarda bu şehirde isimlerini bir nefeste sayamayacağımız kadar çok sinema salonu vardı. Fakat bugün bizler burada;2013 yılının sonunda kapatılan son sinema salonumuzu geri istemek talebiyle toplandık. Bu gün burada, Zonguldak Sinemaseverler olarak toplanmamızın ve sizlerle birlikte yapmış olduğumuz basın açıklamasının, sinemamıza tekrar kavuşabilmemiz açısından olumlu sonuçları olacağını düşünüyoruz. Çünkü Zonguldak Belediye Başkanlığınca yapılan bir ihaleyle Sinema olarak işletmek kaydıyla 11.11.2013- 11.11.2023 tarihleri arasında. Yani 10 yıllığına bir şirkete kiralanmıştır. Zonguldaklı Sinemaseverler olarak bizler bugün burada. Zonguldak Belediye sinemasının tekrar açılması talep etmek için toplandık. Sinema Salonun Zonguldak Belediyesi tarafından işletilmesini talep etmek için toplandık. Bu sinemanın önünden, bir daha boynumuzu eğerek geçmemek için toplandık. Bugün burada olduğunuz için teşekkür ediyorum."