25 Aralık 2012 tarihinde BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmur Özer tarafından düzenlenen tören ile Fahri Doktora Payesi verilen Alev Alatlı ödüle doymuyor.

7 Aralık 2012 tarihli Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosu’nda “Ekonomi, İstatistik ve Ekonometri alanlarındaki ihtisasının ve çalışmalarının yanı sıra edebiyat, siyaset, inanç, tarih ve düşün dünyamıza dair fikir, söylem ve eserleri ile yükseköğretime, mesleki eğitime, bilime ve insanlığa evrensel nitelikteki katkıları dolayısıyla” Alev Alatlı’ya Fahri Doktora Payesi verilmesi oybirliği ile karara bağlanmıştı. 25 Aralık 2012 tarihinde Zonguldak’ta düzenlenen tören ile bu payeyi Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in elinden alan Alatlı, duygu dolu anlar yaşamıştı.

Son dönemde verdiği röportajlar, yazdığı kitaplar ve katıldığı söyleşiler ile dikkatleri üzerine toplayan ünlü yazar Alev Alatlı’ya bir ödül de Cumhurbaşkanlığı’ndan geldi. 29 Ekim 2014 tarihinde Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurulan Cumhurbaşkanlığı Kültür Ve Sanat Büyük Ödülüne layık görülen dört isimden biri Alev Alatlı oldu. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Doç Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Dr. Savaş Barkçın, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Aydın Ünal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun ve Yunus Emre Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi’den oluşan Değerlendirme Kurulu’nun önerisi üzerine, 2014 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin, Türk edebiyatına ve gelişmesine yaptığı önemli katkılar nedeniyle Edebiyat alanında Alev ALATLI’ya verilmesi uygun görüldü. Alatlı’nın dışında yüzüncü yılını kutladığımız Türk sinemasına yaptığı büyük katkılar nedeniyle Sinema alanında Hülya Koçyiğit’e, uzun sanat hayatı boyunca Klasik Türk Müziği ve Tasavvuf Müziğine yaptığı büyük katkılar nedeniyle Müzik alanında Niyazi SAYIN’a, Abdülhamit Dönemi ve Cumhuriyetin ilk yılları dair değerli çalışmaları için Tarih alanında Sayın Prof. Dr. Engin AKARLI’ya, İslam Dünyasında hazırlanan ilk ve en kapsamlı İslam ilimleri ansiklopedisi olması ve Türkiye’de ilim dünyasına sunduğu başarılı çalışmalar nedeniyle Kurum kategorisinde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’ne ödülün verilmesi uygun görüldü. 1944’de, İzmir’de dünyaya geldi. Ankara’da başladığı ilkokulu, babasının mesleği dolayısıyla ülkenin muhtelif okullarında tamamladı. Ortaokuldan sonra da babasının ateşemiliter olarak Tokyoya gönderilmesi Alev Alatlı’nın da Tokyo macerasını başlattı. Lise’yi Amerikan Kolejinde bitirdi. Daha sonra Türkiye’ye döndüler ve Alatlı üniversiteyi de Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi-İstatistik bölümüne girdi. Üniversite’yi bitirdikten sonra yüksek lisans yapmak üzere Amerika’ya gitti. Daha sonra doktorasını Felsefe üzerine verdi. Alatlı bu dönemde ilgi duymaya başladığı Düşünce Tarihi ve İlahiyat üzerine Türkiye’ye döndüğünde 5 yıl araştırmalar yaptı. Bu dönemde İstanbul Üniversitesi ve DPT’de görev aldı. Daha sonra Universty of California, Berkeley’in Türkiye’de yürüttüğü bir psiko-dilbilim projesinin İstanbul ayağını üstlendi. Cumhuriyet Gazetesi ile ortak "Bizim English" isimli, Türkçe temelli bir İngilizce öğretim dergisi çıkardı. YAZKO yazarlar kooperatifinde görev aldı. 1984 yılında hep yapmak istediği bir işi yapmak için eve çekildi ve yazmaya başladı. Yazın hayatı boyunca 27 kitaba imza atan Alatlı son kitabı “Beyaz Türkler Küstüler” ile dikkatleri üzerine bir kez daha çekmeyi başarmıştı. Ünlü yazar ve mütefekkir Alev Alatlı, 2012 yılı Aralık ayında Bülent Ecevit Üniversitesi Senatosunca Fahri Doktora Payesi ile de ödüllendirilmişti.