Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde ilk etapta acil ihtiyaç olarak belirlediği 500 kilometrelik yol çalışması için harekete geçti. İhaleleri tamamlanan yollar için çalışmalar başladı. Yeni yollar, kimyasal karışımdan elde edilen emisyonların, 2 kat uygulanması tekniğiyle yapılacak. Adana Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç duyulan noktalarda 3 köprü inşası için de faaliyete başladı. Ayrıca, yeni köprülerle ilgili ihtiyaç noktalarının belirlenmesi için faaliyetler sürüyor.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, seçim öncesi söz verdiği gibi, Adana’nın ilçelerindeki yol sorununu çözmek adına yoğun çalışma başlattı. 500 kilometrelik çift katlı, emisyonlu yol kaplaması yapmak için ihale ve yer teslimleri gerçekleştirildi. Başkan Sözlü, seçim öncesi verilen sözlerin yerine getirilmesi için hiç bir fedakarlıktan kaçınmayacaklarının ifade etti. Başkan Sözlü, “Hemşehrilerimize kırsaldaki yol ve su sorununu çözme sözü vermiştik ve bunun gereğini yerine getirmek, hem de en kaliteli yol hizmeti vermek için çalışıyoruz. Hemşehrilerimize hizmet götürürken siyasi parti ayrımı yapmayacağımızı da defalarca dile getirdik ve bunun da gereğini yerine getiriyoruz. 500 kilometrelik asfaltlama çalışması, yol genişletme faaliyetleri tamamlandığında nispeten rahatlama olacak. Ardından yeni yol ihtiyaçları belirlenecek ve onlar da hayata geçirilecek” dedi.

2015 İÇİN HAZIRLIKLAR YAPILIYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Ragıp Bekaroğlu, şu ana kadar gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek olan yol ve köprü çalışmalarıyla ilgili olarak “Feke’de 80 kilometre, Saimbeyli’de 80 kilometre, Tufanbeyli’de 40 kilometre, Pozantı’da 38 kilometre, Seyhan, Çukurova, Karaisalı, Yüreğir ve Sarıçam’da 80 kilometre, Kozan’da 80 kilometre, İmamoğlu, Ceyhan, Yumurtalık’ta 70 kilometre yol çalışması gerçekleştirilecek. Bunların hepsinin yer teslimi tamamlandı. Şu anda müteahhit firmaların tamamı çalışıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı yöneticileri ve daire personeli olarak cumartesi-pazar dahil çalışmaları denetliyor ve bizzat katılıyoruz. Acil olarak hayata geçirilecek olan 500 kilometrelik yol çalışmasının dışında, 2015’te tespit çalışmalarının ardından yeni yol ihaleleri gerçekleştirilecek” şeklinde konuştu.

DAR YOLLAR GENİŞLETİLİYOR

Ragıp Bekaroğlu, şöyle devam etti:

“Yol çalışmaları için 7 parça halinde, açık ihale usulüyle ihale gerçekleştirildi. Yüklenicilere yer teslimleri yapıldı ve çalışmalar sürüyor. Çalışmalar devam ederken, teknik olarak da ciddi anlamda yol genişletmeleri hayata geçiriliyor. Virajlar mümkün mertebe kırılıyor, büz ve menfez gereken yerler için imalatlar yaptırılıyor.

Köyler arasında bozulmuş, asfaltı olmayan yollar genişletiliyor, düzeltiliyor. Dar yollar kullanılabilir genişliğe getiriliyor. Standartlara daha uygun, kullanılabilir yol haline getiriyoruz. Yol çalışmalarında çift katlı uygulama yapılacak. Kimyasal karışımdan elde edilen emisyon 2 kat uygulanacak. Önce mat malzeme serilecek, emisyon uygulaması yapılacak, onun üzerine daha ince malzemeli ikinci kat yapılacak. Şu anda mevcut standart olarak kullanılan kaplamalardan çok daha kaliteli, uzun süre dayanabilecek bir kaplama gerçekleştirilecek. Çalışmaların tamamının ihaleleri yapıldı.”

KÖPRÜ ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞTIRILDI

Köprü çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Bekaroğlu, “Menfez ve köprü ihtiyaçları da belirleniyor ve mevcutların envanterinin çıkarılmasıyla birlikte tespit çalışmaları gerçekleştirildi. Kısa süre içinde bunların proje ve ihaleleri yapılacak. Şu ana kadar 3 köprünün ihalesi yapıldı, kazmalar vuruldu. Önümüzdeki 1 hafta 10 gün içinde temel atılmaya başlanacak. Yeni Metal Sanayi Sitesi içindeki TD-8 Kanalı içindeki köprünün her iki tarafı 12’şer metre genişleterek, 40 metre genişliğine çıkarılacak. Bu köprünün yaklaşık 1 kilometre güneyinde de köprü ihtiyacı karşılanacak. Onun ihalesi de yapıldı ve müteahhit temel makinesini getirdi, çalışmalarını sürdürüyor. Gökçeli Köyü’nde ağır tonajlı araçların sürekli kullandığı, DSİ kanalı üzerinde bir nokta var. Orayla ilgili ihale de yapıldı ve DSİ suyu keser kesmez kazma vurulacak” dedi.