Adana’nın Kozan ilçesinde 102 arıcıya kamu kaynaklarıyla güneş enerjisi panelleri (solar) ve elektronik sistemleri dağıtıldı.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) 2014 mali yılı destek programı kapsamında onaylanan, Arıcılar Birliği tarafından hazırlanan ‘Işıldayan Arılar Projesi’ kapsamında, Kozan’da 102 gezici arıcıya güneş enerjisi ile çalışan aydınlatma sistemi dağıtıldı. Proje kapsamında başvuru yapan yaklaşık 350 arıcı arasında çekilen kurada Kozan’dan 102 arıcının cihaz almaya hak kazandığı öğrenildi.

Dağıtım öncesi Kozan Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantıda konuşan Adana İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, proje kapsamında il bazında 215 gezici arıcıya solar enerji ve aydınlatma cihazı dağıtıldığını söyledi. Projeyi Arıcılar Birliği ile ortaklaşa hazırladıklarını belirten Aygül, amaçlarının gezici arıcıların yaşam koşullarının iyileştirilmek olduğunu belirtti.

Projenin ilçede örnek olması gerektiğini ifade eden Kozan Kaymakamı Avni Oral da, “Bu tip projeler sayesinde zor şartlarda üretim yapan arıcı ve çiftçilerimiz gelişen teknolojinin nimetlerinden faydalanmaktadır. Vatandaşlarımızın bu tip hibe programlarından doğru şekilde faydalanabilmesi için ilgili kurumların vatandaşlarımızı bilgilendirmesi ve yönlendirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Arı sezonunda kırsalda arıcıların işini kolaylaştıracak olan cihazların, güneş panelleri yardımıyla enerjiyi depoladığı bu sayede, ampul, mini buzdolabı, televizyon veya bilgisayar çalıştırabildiği ve cep telefonu şarj edebildiği öğrenildi.