Adana Çocuk ve Kadın Hakları Derneği Başkanı Çiğdem Akça, Türkiye’de yaşanan çocuk ölümlerine dikkat çekerek, yetkilileri göreve davet etti.

Akça, yaptığı açıklamada, Türkiye’de çocuğun yaşam hakkı ve nitelikli eğitim hakkı olmadığını savunarak, "Ama Çocuk ölümlerini azaltmak elimizde. Türkiye’de her yıl yüzlerce çocuk cinayete ve kazaya kurban gidiyor. Onları koruma görevi ise hepimize düşüyor. Okulların fiziksel olarak güvenli hale getirilmesini istiyoruz. Okullarda, 20-25 metrekarelik sınıflarda 50-60 kişilik sınıf mevcudiyetlerinin olması ve eğitim gören öğrencilerin 2,5 metre genişliğindeki merdivenleri aynı anda kullanmak zorunda kalmaları ile merdivenlerde yaşanan kargaşa 20 Eylül 2013’te İstanbul’da bir çocuğun ölümüne sebep olmuştur. 2014-2015 eğitim-öğretim yılının ilk üç haftasında en az 7 çocuk okullardaki fiziksel güvenlik yetersizliği yüzünden yaralanmış, 4 yılda en az 44 çocuk fiziksel güvenlik sağlanamadığı için yaşamını kaybetmiştir. Bu koşullar nitelikli eğitimin kalitesini düşürdüğü gibi her şeyden önce çocukların fiziksel güvenliğini, yaşamını tehdit etmekte, yeterli gözetimden uzak kalmalarına sebeb olmakta" diye konuştu.

Çocuğun yaşam hakkının ve nitelikli eğitim hakkının korunması bakımından asli olarak Milli Eğitim Bakanlığının ivedilikle pozitif yükümlülüklerini yerine getirmesi, okulların fiziksel olarak güvenli hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Akça, şunları kaydetti:

“Bu koşullar altında yaşanacak her olay önlenebilecekken maalesef kaçınılmaz hale gelmekte ve çocuğunu okula emanet eden aileler büyük tedirginlikler yaşamaktadır. Mevcut sorunun çözümü için eğitim sistemindeki aksaklıklar da dahil olmak üzere öğretmenlerin, çocukların bireysel kusurlarına gidilmeden evvel hak ihlalleri önleyici koşulların oluşturulması gerekmektedir."