Adana Ticaret Odası’nın (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özel, her zaman ve her konuda üyelerinin yanında olmasına karşın, üyelerinin kendilerine sunulan avantajlardan yeterince bilgi sahibi olamadıklarını, bu durumun ATO üyelerinin kendilerine gönderilen duyuruları yeterince takip edememelerinden kaynaklandığını söyledi.

Üyelerine sundukları her türlü destek ve imkanın kurumun resmi internet adresi olan ’adanato.org.tr’ adresinde duyurulduğunu belirten Mehmet Özel, “Ancak üyelerimiz bu duyuruları zaman sorunları ve iş yoğunluğu gibi gerekçelerle güncel bir şekilde takip edememektedirler. Bu konularda sadece web duyurularıyla yetinmeyerek, binlerce üyemizi mail sistemiyle de bilgilendirmemize karşılık ilgili üyelerimizin tümüne ulaşmak mümkün olmamaktadır” dedi.

ATO’nun, iş gücünü artıracak çok önemli destekler verdiğini ve desteklerin ayrıntılarının üyelerle paylaşıldığını ifade eden Özel, KOSGEB’de de aynı sorunun yaşandığına dikkat çekti. Üyelerinin dikkatini sadece krediler ile ilgili yapılan bilgilendirmelerin çektiğini söyleyen Özel, “Büyük işletmeler bu desteklerden zaten faydalanıyor. Ama önemli olan küçük işletmelerin faydalanması ve küçük işletmelerin büyümelerine yönelik olanaklardan yararlanmalarının sağlanmasıdır” dedi.

"ÜYELERİMİZE FUAR DESTEĞİ VERİYORUZ"

Özel, yurt içi ve yurt dışında birçok fuarda, üyelerine fuar desteği de verdiklerini vurgulayarak, “Bu yöndeki desteklemeler küçük firmaların ufuklarını geliştirmesi için yapılan çok önemli bir çalışmadır” diye konuştu. ATO’nun sunduğu imkanlardan faydalanabilmeleri için KOBİ’lere mesaj veren Mehmet Özel, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Şu anda üyelerimize yönelik bilgi güncellemesi yapıyoruz. Bu önemli çalışmadan ve sunulan imkanlardan faydalanabilmeleri için KOBİ’lerin bizimle irtibat içinde olmaları gerekiyor. Üyelerimizin yurt içindeki ve dışındaki fuarları katılımları konusunda da önemli desteklerde bulunuyoruz. Bunun için öncelikle Odamız bünyesinde bulunan Meslek Komiteleri kendi alanlarındaki fuarlara katılım konusunda karar aldıktan sonra üyeleriyle iletişime geçiyor. İşletmelerin tamamı bu doğrultuda bilgilendiriliyor. Zaten internet sitemizde de detayları yayınlanıyor. Tabi ki bunu belirli sınırlar dahilinde yapıyoruz. Bu uygulama için çıkartılan ödenek, katılımcı sayısına göre ayarlanıyor. Adana Ticaret Odası, fuarlara hem üyelerinin ufkunu açmak hem de ortak hangi alanlarda çalışma yapılabileceğini tespit etmek için gidiyor. Biz bu doğrultuda bizlerden destek alan katılımcılardan katıldıkları fuarlara ilişkin rapor ve değerlendirmelerini de istiyoruz.”

FUARLARA KATILIMCI SAYISI İKİYE KATLANDI

Adana Ticaret Odası olarak KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Özel, “Büyük boy ve orta ölçekli işletmeler kaliteli üretim yapabiliyor ancak ihracat yapamıyor. Bu bağlamda 2014 bütçesinde KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapıldı ve ihracatın gelişmesi için ATO olarak inisiyatif kullanıldı. ATO, bir yandan Adana’nın dış ticarette pozisyonunu ve sorunlarını tespit etmeye çalışırken diğer yandan da üreticilerin ihracat girişimlerini artırmaya dönük yeni teşvikler üretti. 2014 yılının ilk 5 ayında bu destekler sayesinde 2013 yılı toplam yurt içi ve yurt dışı ihracat amaçlı katılımcı sayısı ikiye katlandı” dedi.