Türkiye’de son zamanlarda yaşanan toplu ölümlü iş kazalarının ardından Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) bu kazaları önlemek için bir dizi tedbirler almaya karar verdi. Düzenlenen son toplantıda AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık, üyelerine Türkiye’de en çok ölümlerin yaşandığı inşaatları kendilerinin denetleyeceğini söyledi.

Garanti Bankası’nın sponsorluğunda Ziyapaşa Mado’da sabah saatlerinde bir araya gelen müteahhitler Adana’da yaşadıkları sorunları dile getirdiler. Çözüm önerilerinin konuşulduğu, sohbet havasındaki toplantıda AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık, derneği kamuoyuna daha etkin hale getirmek için bu tür programları daha sık yapacaklarını ifade etti.

İş güvenliği konusunun çok önem kazandığını belirten Murtaza Kılçık, “Bu konuda çok ciddi yasal çalışmalar var. Bu çalışmaların hepsi kazaları ve riskleri azaltma yönünde. Ölümlü kazaların en fazla olduğu sektör inşaat sektörüdür. İşçilerimiz çok ciddi risk altında çalışıyorlar. Bunların güvenliğini sağlamak iş veren olarak bizlere düşüyor. İş teftiş kurul başkanlığı çok sıkı bir şantiyeleri denetliyor. Bizim şunu deme lüksümüz yok. ’Ben işçiye söylüyorum ama işçi yapmıyor.’ Bu çözüm değil. Biz bu konuda gerekli tüm tedbirleri koruyucu önlemleri almak zorundayız. Almadığımız takdirde çok sıkıntılar bizi bekliyor” dedi.

Murtaza Kılçık, Adana’da son 3 ayda 3 ölümlü inşaat kazası yaşandığını hatırlatarak, 5 işçinin de halen çeşitli hastanelerin yoğun bakımında tedavi gördüğünü söyledi. “Bu kazaların bir daha yaşanmaması için azami çok dikkat göstermek zorundayız” diye uyarıda bulunan Kılçık, şöyle konuştu:

“Eskiden denetimlerde pek cezai işlem uygulanmıyordu. Ama özellikle maden ve asansör kazalarından sonra bu iş çok ehemmiyet kazandı. Doğrusu da bu zaten. Gerçekten bizlerin bu konuda çok ciddi çalışmalar yapmalıyız. Bizim işçilerimize artık hepimizin iş güvenliği uzmanı var. Bunlar gerekli konularda yardımcı oluyor. İvedilikle bu tedbirleri almak zorundayız. İş kazalarını azaltmak için kendimiz ve çalışanlarımız için bunu yapmalıyız.”

Bunun için dernek bünyesinde bir etik kurul kurma kararı aldıklarını belirten Kılçık, “Bu kurul ile iş güveliğinin yanı sıra müteahhitlik disiplinine aykırı davrananları uyaralım. Biz kendi inşaatlarımızı öncelikle kendimiz denetleyelim. Eksiklerimi tespit edelim. Uymayanları gerekirse derneğimizden ihraç edelim. Bu uygulama hepimiz için olacak. Hedefimiz AYAMDER’i Adana’da marka yapmaktır. Derneğimizin logosunu taşıyan firmalar burada avantaj kazanacaktır. Bunu samimi olarak üzerine düştüğümüz zaman başaracağımıza inanıyorum. Bu kamuoyunda hem derneğimize, hem firmalarımıza hem de kendimize saygınlığımız ve güvenimiz artıracaktır” ifadesini kullandı.

AYAMDER Başkanı Murtaza Kılçık konuşmasında ayrıca enerjinin özelleştirilerek bağlı bulunduğu Enerjisa’nın dikkatini çekecek konulara da değindi. Kılçık, son zamanlarda abonelikle ilgili sıkıntılar yaşandıklarını belirterek bununda işlerini ağırlaştırarak aksattığını kaydetti. Kılçık, “İskan almış binaların abone edilmesi iki ayı buluyor. Bir an öne Enerjisa alt yapısını tamamlayarak bu kontrol ve denetimleri hızla tamamlaması gerekiyor. Enerji veren kurum, yine trafo yapmak zorunda. Bunları 1,5 yıl içinde takibini yaparak bitirmek zorunda. ‘Özelleştiğim için benim ödeneğim yok diyemez’ Trafoların kısa sürede yapılması konusunda kendilerini uyarıyoruz. Ayrıca aboneliklerin gecikmesinde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Daha önce 3-4 gün içinde aldığımız yazıları bugün iki ayı buluyor. Buda bizler için ciddi sıkıntılar oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Toplantı sonunda AYAMDER Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Kılçık,Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Kerem Ömer Orbay’a desteklerinden dolayı bir teşekkür plaketi takdim etti.

Toplantıya AYAMDER Başkan Yardımcısı Mustafa Vursavuş, çok sayıda müteahhit, denetim uzmanları ile ve dernek üyeleri katıldı.