Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk, Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ve Belediye bürokratlarından oluşan heyet, Almanya’da çeşitli kurum, kuruluş ve iş dünyasının temsilcileriyle bir araya gelerek Alman yatırımcıları Adana’ya çekecek konularda işbirliği yapmak ve ortak proje üretmek amacıyla temaslarda bulundu.

15 Ekim-19 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen ziyaretin ilk günü Schweinfurt şehrinde Alman siyasetçi grubu ile bir araya gelen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Büyükşehir Heyeti, aynı günün akşamında Türk-Alman İşadamları Derneği’nin yemek davetine katıldı ve ardından Almanya’daki Türk işadamlarıyla sohbet toplatısı gerçekleştirildi.

Ziyaretin ikinci günü Würzburg kentiyle ilgili alınan birifingin ardından Türkiye’nin Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya ile görüşme gerçekleştirildi.

250 YILLIK TÜRK ALMAN KÜLTÜR VE TARİH SERGİSİ

Başkan Sözlü ve Büyükşehir heyeti aynı gün şehrin tarihi sarayında Adana şerefine verilen kokteyle katıldı. 17 Ekim Cuma günü ise Başkan Sözlü ve beraberindekiler, Unterfranken Vilayet Bölge Valisi Erwin Dotzel, Unterfranken Hükümet Başkanı Dr. Andreas Metschke, Yeşiller Partisi Bölge Meclisi Milletvekili Gerhard Müller’le görüştü. Würzburg’da açılan “250 Yıllık Türk-Alman Kültür ve Tarih Sergisi”ne de katılan Başkan Sözlü ve Büyükşehir Heyeti, Almanya’daki temasları boyunca, Kültür Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik, Türk Alman İşadamları Derneği Başkanı İsmet Zeytin, Würzburg Büyükşehir Belediye Başkanı Christian Schardt, CSU Partisi Grup Başkanı Dr. Christine Bötsch, Würzburg Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pache, Iğdırlılar Dernek Başkanı Seyfi Aksar ve DiTip Würzburg Dernek Başkanı Yener Yıldırım’la da temaslarda bulundular.

Büyükşehir Heyeti, Almanya’nın en büyük yatırım bankalarından İnvestitition Bank’ın üst düzey yöneticilerinden Ronald Freier’le de bir araya geldi ve görüşme son derece olumlu geçti.

ADANA’DA BULUNMAYAN ALANLARDA YATIRIM ÇAĞRISI

Almanya’yla Türkiye arasında son dönemde bazı siyasi görüş ayrılıkları bulunmasına rağmen iç içe geçmiş iki ülke haline gelindiğini belirten Başkan Hüseyin Sözlü, Alman yatırımcıların Adana’da bulunmayan alanlarda yatırım yapmalarını beklediklerini söyledi. Almanya’da doğan ve bu ülkede eğitim gören Türk çocuklarının, gençlerinin Almanca’yı ana dilleri gibi öğrenmesinin önemli olduğunu, bunun entegrasyon anlamına geldiğini belirten Sözlü, asimilasyona ise kesinlikle karşı olduklarını, bunun engellenmesinde ailelere önemli görev düştüğünü açıkladı. Almanya’da verilen mesleki eğitimin kalitesini beğendiğini kaydeden ve sistemin Türkiye’de örnek alınabileceğini ifade eden Hüseyin Sözlü, Almanya’daki temasların ve görüşmelerin son derece verimli geçtiğini, önümüzdeki süreçte olumlu sonuçlarının görüleceğini vurguladı. Türkiye’nin çoğu Balkan ülkesinden daha oturmuş bir demokrasiye ve ekonomik sisteme sahip olduğunu anlatan Sözlü, önyargıların kırılması gerektiğini belirtti.

“250 Yıllık Türk-Alman Kültür ve Tarih Sergisi”nde de, katılımcı Türk ve Almanlara hitap eden Sözlü, Türklerin ve Almanların bilinenden daha yakın iki millet olduğunu söyledi. Başkan Sözlü, “Burada bulunuşumuz iki ülke arasındaki ilişklerin daha geliştirilmesi amacını taşıyor. Dr. Latif Çelik’e ve serginin açılmasında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu sergi münasebetlerimizin daha ileri noktalara taşınmasına katkı koyar” dedi.