Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD), Adana ve Çukurova’nın Belarus Cumhuriyeti ile ekonomik işbirliği potansiyelini masaya yatırdı. Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh, Belarus Cumhuriyeti Ekonomi Müsteşarı Evgeny Lipen ve Belarus Cumhuriyeti Adana Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Bayık, Adana Sheraton Otel’de ADSİAD’ın konuğu oldu.

ADSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katıldığı toplantıda ADSİAD ve Adana ile ilgili bilgiler veren Çukurova Sanayi ve İş Dünyası (Çukurova SİFED) ve ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, ADSİAD üyelerinin Adana sanayisine yön veren yatırımcı ve sanayicilerden oluştuğunu söyledi. Kentin en güçlü sivil toplum örgütü olan ADSİAD’ın yarattığı işgücü ve istihdamın kentin yüzde 65’ine tekabül ettiğini kaydeden Sönmez, Adana’nın enerji, tarım ve sanayi üçgeninde yatırım yapılabilecek dünyanın en önemli havzalarından biri olan Çukurova Bölgesi’nde yer aldığını söyledi.

“YATIRIM YAPILABİLECEK EN AVANTAJLI BÖLGEYİZ”

Belarus Cumhuriyeti’ne mensup iş insanlarını Adana’da yatırım yapmaya davet eden Sönmez, “Elverişli iklim, işgücü potansiyeli, Ortadoğu’ya geçiş noktası, tarım ve sanayi kültürüyle yoğrulmuş Adana, Türkiye’de yatırım potansiyelini tamamlamış Marmara Bölgesi’nin ardından en önemli bölgede yer almaktadır. Tüm dünya ülkeleri Çukurova Bölgesi’ni yatırım yapılabilecek en avantajlı bölgeler arasında göstermektedir” diye konuştu.

ADSİAD olarak Belarus Cumhuriyeti ile ekonomik işbirliğine hazır olduklarını dile getiren Süleyman Sönmez, “Biz, Çukurova’yı bir bütün olarak ele alıyoruz ve bölgesel kalkınmanın önemine inanıyoruz. Kalkınmayı birlikte sağlamak istiyoruz. Belaruslu iş insanlarının yatırım için Adana ve Mersin’e yönelmesi durumunda bölge iş dünyası olarak desteklerimizi sunacağız” dedi.

Türk işadamlarının Belarus ekonomisini şaha kaldırmasını, Belarus ekonomisinin de Türk iş dünyasıyla sıkı bir işbirliğine girmesini arzu etiklerini kaydeden Belarus Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh ise dünya traktör üretiminin yüzde 10’luk bölümüne sahip Belarus’un tarım makinelerinde tamamlayıcı bir role sahip olduğunu söyledi. Rekabetten öte karşılıklı eksikliklerin giderilmesini amaçladıklarını dile getiren Savinykh, “Adana’daki temaslardan memnun kaldım. Adana, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun ekonomi merkezi konumunda. Adana ve Mersin Ortadoğu ve dünyaya açılan kapı niteliği taşıyor. Bölgenin önemini idrak etmiş bulunuyoruz. Önemli işbirliği anlaşmalarımız olacağına inanıyorum. Belarus Dışişleri Bakanlığı uluslar arası ticaret ile ekonominin geliştirilmesine özel önem vermektedir. Büyükelçi olarak zamanımın yüzde 80’ini ekonomik gelişmelere ayırıyorum. Türkiye’de bir yıla yaklaşan görev sürecinde ekonomi çevreleri ile görüş alışverişinde bulunuyorum. Bizimle iş yapmak isteyen Adanalı iş insanlarına destek vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

“YABANCI YATIRIMCILARA ÖNEM VERİYORUZ”

Belarus Cumhuriyeti’nin ticari işbirliği imkanlarını anlatan Ekonomi Müsteşarı Evgeny Lipen de “Yabancı yatırımcılara önemli ayrıcalıklarımız var. Yatırımcıya arazi kullanımı, kiralama ve mülkiyet hakkı tanınıyor. Son 5 yıl içinde yüzde 5 büyüme sağlayan Belarus Cumhuriyeti’nde yatırım yapacak iş insanlarına vergi indirimi de sağlıyoruz” dedi.

Ağaç, potasyum, kaya tuzu, linyit, petrol ve demir cevheri gibi doğal kaynaklara sahip olan Belarus Cumhuriyeti’nde 20 binden fazla sanayi işletmesi ve tesisi bulunduğunu kaydeden Lipen, şunları söyledi:

“Sanayimizin ekonomideki payı yüzde 33. Makine, metalurji, tarım makineleri üretiliyor. Gıda, sanayi, tarım ve hizmet sektörü kilit sektörleri oluşturuyor. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 50’sini ihraç ediyoruz. 2013 yılında mal ve hizmet ithalatımız 45.6 milyar dolara çıktı. Bu açıdan bakıldığında yabancı yatırımcıların ülkemizde yapacağı önemli işler olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizde adli gereklilik dışında yabancı yatırımcının ekonomik faaliyetlerine müdahale edilmiyor. Yabancılara yatırım amaçlı her türlü işletme kurma hakkı tanıyoruz. Para, mal ve işgücü transferi rahatlıkla sağlanabiliyor. Türkiye ile Belarus arasında çeşitli ekonomik işbirliği anlaşmaları mevcut. Ülkemizle Türkiye ve Adana arasında ekonomik işbirliği potansiyelinin yüksek olduğunu görüyoruz.”

ADSİAD ailesini Belarus Cumhuriyeti’ne davet eden Ankara Büyükelçisi Andrei Savinykh’nin davetine icabet etmekten memnuniyet duyacaklarını belirten ADSİAD Başkanı Süleyman Sönmez, Savinykh’ye Osmanlı çinileriyle işlenmiş cam tabak hediye etti.