Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Adana sokaklarının yürünmez hale getirildiğini bildirdi.

Adana’da bir süredir doğalgaz altyapı çalışmaları yürütüldüğünü hatırlatan Biçer, “Adana’nın doğalgaz ile tanışması tartışmasız son derece faydalıdır. Doğalgaz ekonomiktir, enerjisi yüksektir, hava kirliliğini önemli ölçüde ortadan kaldıracağı açıktır. Bu nedenle altyapı çalışmalarının hızla tamamlanması ve kullanımının aynı hızla yaygınlaşması beklenmektedir. Ancak doğalgaz borusu döşeme çalışmaları esnasında sokakların geldiği durum bu çalışmaların ne denli gelişigüzel yapıldığını ortaya sermektedir” dedi.

“ÇUKUR, ÇAMUR, SU BİRİKİNTİSİ”

Doğalgaz çalışmalarının yapıldığı sokaklara ve caddelere araç girişlerinin mümkün olmadığı gibi insanların dahi adım atmakta zorlandığını kaydeden Biçer, “Çalışmalar, yağmurun yoğun yaşandığı mevsimde yapıldığı için yaşanan sıkıntılar katlanmaktadır. Çukurlar, çamurlar, su birikintileri, tümsekler her türlü hareketi zorlaştırmakta, yol almak adeta işkenceye dönmektedir. Yeniden asfaltlama, daha doğrusu yama işi günleri bulmakta, sonuçta vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Ayrıca günler sonra yeniden düzenlenmeye çalışılan sokaklar engebeli, kısa sürede çökmeler oluşturacak şekilde yapılmaktadır” diye konuştu.

“İŞ GÜVENLİĞİ YOK, UYARI YOK”

Her yıl bozulup yeniden yapılan yolların Adana’nın kaderi haline geldiğini dile getiren Biçer, şunları söyledi:

“Bozulduktan sonra hemen yapıldığına da neredeyse hiç tanık olmuyoruz. Yollar, etrafında iş güvenliği önlemleri alınmadan, uyarı tabelaları konulmadan ASKİ, AKSAGAZ, Superonline ve TEDAŞ tarafından kazılıyor. Bir süre çukurlar açık vaziyette bırakılıyor. Araçlar bu çukurlara lastiklerini kaptırabiliyor, çocuklar düşebiliyor ama yetkililer tarafından hiçbir önlem alınmadan bu çalışmalar sürdürülüyor. Adanalılar, yollara, kaldırımlara park eden araçlar yüzünden zorlukla yürümekteyken bir de buna kazılan ve yeniden yapılması günleri bulan çamurlu, su birikintileriyle dolmuş, tehlike arz eden sokakların hali eklenince yetkililere haklı olarak isyan ediyor. Belediyelerimizi uyarıyoruz, bu planlamayı yapmak zor bir iş değil. Yeter ki isteyin, yeter ki önemseyin. Adanalılar bu sokaklarda yürümeyi hak etmiyor. Bir an önce bu mağduriyet sona erdirilmelidir.”

“TAŞIYICI SİSTEMLERE DİKKAT"

Doğalgaz altyapı çalışmasında bina taşıyıcı sistemlerine de dikkat edilmesi çağrısında bulunan Biçer, “Ayrıca uyarmak istiyoruz ki, doğalgaz borularının dairelere kadar taşınması sırasında binaların taşıyıcı sistemlerine zarar verilmemesine, özellikle kolon ve kirişlerde tahribata yol açılmamasına azami dikkat gösterilmelidir. Bina kolon ve kirişlerinin zarar görmesi halinde, depreme bile gerek kalmadan yıkılma tehlikesi oluşturacağı bilinmelidir. Yetkilileri uyarmamızın yanı sıra, vatandaşları da dikkatli olmaya çağırıyoruz. Özellikle apartman yönetimleri binanın betonarme projesini yapan inşaat mühendisine ulaşmalı ve danışmalıdır. Projeye ve mühendise ulaşılamaması halinde ise mutlaka uzman inşaat mühendislerinden destek alınmalıdır. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, doğalgaz çalışmalarının sağlıklı, çağdaş, çevreye önem veren, Adanalılara kaliteli bir yaşam sunmayı hedefleyen bir anlayışla ele alınması konusunda hem Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizi hem de altyapı çalışmalarını yürüten firmayı kamusal sorumluluğumuz gereği uyarıyoruz” şeklinde konuştu.