Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Seyhan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Dilek Akın, Yeni Torba Yasayla birlikte SGK borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda büyük kolaylıklar getirildiğini belirterek, yasayla birlikte gelen değişiklikler ve mükelleflerin yapması gerekenleri anlattı.

Akın, yaptığı açıklamada, Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Seyhan Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü olarak Seyhan ilçesinin işverenlerin işveren prim, iş yeri tescil, e-bildirge, Genel Sağlık Sigortası, kısa vadeli sigorta işlemleri ve tüm ilin işveren icra işlemlerinin merkez müdürlüğünce yapıldığını belirterek, "Bilindiği üzere kamuoyunda herkesi ilgilendiren torba yasadan 6552 sayılı iş kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılması ile bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair kanun ile sosyal güvenlik bağlamında yapılan düzenlemelerde kurumumuz borçları yeniden yapılandırılarak gecikme cezası ve idari para cezalarında yeniden düzenleme yapıldı" dedi.

Yapılandırmanın hangi dönemleri ve hangi primleri kapsadığı konusuna da açıklık getiren Akın, "Bu bağlamda 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup, 10 Eylül 2014 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; Sigorta primi, İşsizlik Sigortası Primi, Genel Sağlık Sigortası Primini kapsıyor. 30 Nisan 2014 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi, 30 Nisan 2014 ve öncesinde işlemiş oldukları fiiller dolayısı ile uygulanan idari para cezaları torba yasası kapsamında yeniden değerlendiriliyor" diye konuştu.

“Yapılandırma kapsamına alınarak peşin veya 6, 9, 12, 18 taksite kadar ikişer aylık dönemler halinde (36 aya kadar) ödeme imkanı getirilmiştir. Ayrıca, 31 Aralık 2014 tarihine kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olan kapsama giren idari para cezalarının borç asıllarının yüzde 50’si terkin edilecektir" diyen Dilek Akın, şöyle devam etti;

"Sigorta primleri ile ilgili olarak yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihten 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilecektir. Bugüne kadar işverenlerimiz 3715 elden ve posta ile 2900 tanesi internet üzerinden müracaatta bulunmuş ve bunlardan 3145 inin yapılandırılması sonuçlandırılmıştır.

İşverenlerin borçları konusunda rakamsal bilgiler de veren Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu bağlamda 31.08.2014 tarihi itibari ile işverenlerimizin müdürlüğümüze 724.401.660 TL borcu bulunmaktadır. 193.831.270 TL kadar kısmı yapılandırma kapsamına alınmıştır. Hedefimiz işverenlerimizin tüm borçlarını yapılandırma kapsamına alarak hem prim tahsilatlarını arttırmak hem de işverenlerimizin eline geçen bu büyük imkanı değerlendirmelerini sağlayarak onların da hayatlarını kolaylaştırmaktır. Bu şuurla tüm gayretlerimizle çalışmaktayız. Biz vatandaşlarımızın işlemlerini kolaylaştırmak için ön masalarımızı kurduk gelmelerini bekliyoruz. Aynı hassasiyeti vatandaşlarımızdan da bekleyerek bir an önce son güne kalmadan Müdürlüğümüze başvurmalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızı ilgilendiren torba yasadan ikramiye gibi çıkan Genel sağlık sigortalılarımızın ise bu fırsatı kaçırmayarak bir an önce Müdürlüğümüze başvurmaları onlar için gerçekten büyük fırsattır."

Kafaları en çok karıştıran sorulardan biri olan Gelir testi konusunda ise Akın’ın açıklamaları şöyle: "Gelir testine hiç başvurmayan kişilerin 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurması 30 Nisan 2015 tarihine kadar da Müdürlüğümüze başvurması durumunda, genel sağlık sigortası borçları yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecektir. 10 Eylül 2014 ve öncesinde gelir testi yaptırmış olmakla birlikte gelir düzeyleri asgari ücretin iki katından daha düşük olarak tespit edilmiş olanların, bu tespit öncesinde genel sağlık sigortası primi ödenmemiş olan süreleri hakkında da gelir testi sonucu bulunan tutarlar esas alınarak genel sağlık sigortası borçları güncellenecektir. Bugüne kadar Müdürlüğümüze 2752 kişi müracaat yapmış ve bundan 2127 si sonuçlandırılmıştır".

Akın bu konuyla ilgili olarak, "Bu konuda özellikle şunu vurgulamak isterim. İlimizde 90.886 kişinin de re’sen tescili yapılmıştır. Bunlar 4/a, 4/b,4/c kapsamında olmayan veya 01.01.2012 tarihinden buyana çalışmaları kesintiye uğrayan kişilerdir özellikle bu kişilerin de bir an önce gelmelerini istiyoruz" dedi.

Başvuru süresi konusunda uzatma olmayacağını kaydeden Akın, "Şu anda öyle bir şey söz konusu değil. Zaten zaman olarak da bayağı bir süre var. Genel sağlık sigortasında 7 ay gibi süre verdiler. Prim borçlarında ise 3 ay müracaat süresi verildi" şeklinde konuştu. Akın, tahsil edilen rakamlar konusunda ise şunları söyledi:

"Adana genelinde 30 bin aktif işyeri dosyamız var. Bunlardan dolayı da bizim Adana’dan prim alacağımız 724.401.664,00 TL. Bu alacağımızın da biz 193.831.270,00 TL sini yapılandırma kapsamına aldık ve bunlarla ilgili de 3.029.232,00 TL kadarını da tahsil ettik. Bundan dolayı 176.000 bin açılan icra dosyamız vardı takibe alınmış. Bunların da dolayısıyla takibini yapıyoruz ve yapılandırma kapsamına "gelin lütfen yararlanın" diye telefonla da bire bir vatandaşlarımızla görüşmeler yapıyoruz. İl Müdürlüğü olarak da Muhasebeciler odasında, Sanayi odasında, Sivil toplum örgütlerinde ve merkezlerde ilçelerde çalışmalar yapılmakta. Ama biz Seyhan Merkez Müdürlüğü olarak da vatandaşlarımızı tek tek arıyoruz, tebligatlar gönderiyoruz ve müracaatları kabul ediyoruz."

Akın, konuşmasının son kısmında taksitlendirmenin nasıl olduğunu ve başvuru tarihlerini de şu şekilde açıkladı:

"Torba yasası 6552 sayılı kanun kapsamında borçların yeniden yapılandırılması olarak düşünüldü ve 11 Eylül itibari ile yürürlüğe girdi. 1 Ekim itibariyle de işverenlerin müracaatları başladı. Burada Sigorta primi, işsizlik primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı primi ve kurumca tahsil edilen bazı özel işlem vergisi, damga vergisi, eğitime katkı payı gibi borçlar bu torba tasarı kapsamında yapılandırmaya alındı. Biz bunları kanun kapsamında taksitlere ayırıyoruz. Torba tasarıda işverenler açısından taksitlendirme 6-9-12-18 şeklinde 2 ay aralığıyla taksitlendirilme yapılıyor. Bir de peşin ödeme işlemlerimiz var. Peşin ödemede gecikme zamları alınmıyor, taksitli ödemelerde de tecil faizlerinin borçlarını yapılandırıyoruz. Müracaatlar 1 Ekim de başladı. 31 Aralık 2014 tarihine kadar müracaatları alıyoruz. Bu kapsam da GSS ile ilgili müracaatlarda (Genel Sağlık Sigortası) 30 Nisan’a kadar işveren icra yönünden yapılandırma müracaatı 1 Ekim de başladı 31 Aralık 2014 tarihine kadar devam ediyor. Genel sağlık tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren bir konu. Genel sağlık sigortası aynı şekilde 1 Ekim de başlayıp onun da 30 Nisan 2015 tarihine kadar müracaatlarını alıyoruz. Bu kapsamda genel sağlık sigortası yönünden şöyle bir durum var, genel sağlık sigortasına 31 Mart 2015 tarihine kadar hiç gelir testi yaptırmamış olanlar gidip gelir testi yaptıracaklar. Bu kanun tüm vatandaşlarımızı bir şekilde ilgilendirdiği gibi genel sağlık sigortalılarını direk ilgilendiriyor ve onların kesinlikle her şekilde bizim merkez müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekiyor."