Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Adana 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildikten sonra Yeni Adana İmar İnşaat AŞ’nin encümen kararı doğrultusunda yeni parkmetre ihalesi açmak istemesi tartışmaya neden oldu.

Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı ilk oturumu Hüseyin Sözlü’nün başkanlığında gerçekleşti. Gündem maddelerinden önce Adana 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen ‘parkmetre’nin yeniden ihaleye çıkarılması tartışıldı. ‘Parkmetre’nin ihaleye çıkartılmasına CHP meclis üyeleri Ulaş Bahri Çetinkaya ve Vahap Çolak tepki gösterdi. Ulaş Bahri Çetinkaya, parkmetrenin Yeni Adana İmar İnşaat AŞ tarafından işletilmesini istediklerini söyledi. “Başka bir şirket tarafından ihale edilsin demedik” diyen Çetinkaya, “Tamamen Yeni Adana İmar İnşaat AŞ tarafından işletilsin istedik. Sebebi de şu; belediyenin çok fazla personeli var, hiç olmazsa bunların bir kısmı işini kaybetmeden buralarda çalışabilir. Bütün meclis üyesi arkadaşlarımız komisyon raporunun oy birliği konusunda hareket etti. Başka bir firmaya verilmesini doğru bulmuyoruz. Çünkü böyle bir kararla yola çıkmadı meclis” ifadelerini kullandı.

“ENCÜMENDEKİ GÖREVİMDEN İSTİFA EDİYORUM”

Vahap Çolak ise “Ben encümendeyim. Meclis bir karar aldı, ben kararı biliyorum. Encümene karar geliyor. Sonuç bölümü yazılmamış, üst kısmı yazılmış ve biz bu kararın altına imza atıyoruz. Meclisten parkmetrenin Yeni Adana İmar İnşaat AŞ’ye verilmesi kararı çıkıyor, bize imzalatılan kararla parkmetre ihaleye çıkartılıyor. Ben encümendeki görevimden istifa ediyorum. Hepinize saygılar sunuyorum” dedi.

“İHALE İLANINI GÖRÜNCE AÇIKÇASI ŞAŞIRDIK”

AK Parti Meclis Üyesi Ozan Gülaçtı, parkmetre ile ilgili mecliste ve komisyonda istediklerini açık açık söylediklerini belirterek, “Orada fikir birliği vardı ve kimse gelip de biz bunu ihale edelim tarzında bir konuşma yapmadı. O günkü mecliste ben bunun Yeni Adana İmar İnşaat AŞ’ye verilmek üzere oylanmasını rica etmiştim. Oy birliği ile kabul edilmişti. Son ihale ilanını görünce açıkçası şaşırdık. Ben tahmin ediyorum burada bir yanlış anlaşılma var. Konunun çözüleceğini umut ediyorum” diye konuştu.

“ENCÜMENE YETKİ VERİLDİ, BİZDE KULLANDIK”

Konuyla ilgili bilgi veren Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kaşif Barut, “Parkmetre ile ilgili daha önce aldığımız meclis kararı idare mahkemesinin kararı doğrultusunda iptal edildi. Sonradan bu tekrar meclisimize sunuldu. Meclisimize gelen 736 tane park yerinin komisyon raporunu aynen okuyorum. Bu kararı Ulaş Bey de imzaladı. ‘Yeni Adana İmar İnşaat Ticari Anonim Şirketi tarafından işletilmesi yetkisinin encümene verilmesi.’ Meclis kararında aynen bu var. Encümen de 35’e göre yetkisini kullanıyor. Hatta 49 yıllığına kadar verebilir ama 5 yıl olarak sınırlı tutuyor. Vahap Beyin altını imzaladım dediği encümen kararı bu. Vahap Bey hem üste hem alta imza attı. Yani sadece alt imzalanıyor diye bir konu yok. Meclis kararının aynısını okuyorum; ‘konunun yapılan incelemesinde parkmetre teklifinin Adana 1. İdareme Mahkemesi tarafından iptal edilen 736 adet parkmetrenin Yeni Adana İmar İnşaat tarafında işletilmesi. Komisyonda encümene yetki verilmesi.’ Yani encümene yetki veriyor. Biz de bu yetkiyi kullandık" dedi.

"NE TEVESSÜL NE DE CESARET EDEBİLİRLER"

Son olarak konuşan Başkan Sözlü, amaçlarının; parkmetreden para kazanmaktan ziyade, araçların şehirde bilinçsizce park edildiği yerden kaldırılması, şehrin trafiğinin genel işleyişini rahatlatmak, cadde üzerinde iş yapan esnafın olumsuz etkilenmesini ortadan kaldırmak, istihdamı desteklemek olduğunu söyledi.

Alınan kararlar ile imzalanan tutanaklar arasında bir fark olmadığının altını çizen Sözlü, şunları söyledi:

“Siz ‘biz bu tutanakları bu şekilde imza altına almamıştık’ gibi bir sonuç ortaya çıkıyor mu burada? Hayır. Büyükşehir belediye başkanı olarak sizin verdikleriniz dosyalarda muhafaza eden adamlar benim emrimde çalışıyorlar. Benim emrimde çalışan adamlar sizin imza attığınız hiçbir şeyi değiştirme noktasında ne tevessül ederler ne cesaret ederler. Ama gerekirse büyükşehir belediyesinde doğrudan ihale ederim, kökünden de hallederim bu işi. Ama size şunu söyleyeyim; belediye meclis üyelerinin Adana’ya karşı sorumluluğunda, dün altına imza atmış olduğu imzanın arkasında dik durma görevi vardır. Ben bu imzayı attım ama şunu söylemek istemiştik gibi bir tavır çok zarif düşmedi. Ben burada ilan ediyorum; hiç önemli değil o tutanağın arkasına da sığınmayacağım, o tutanakları doğrudan büyükşehir belediyesinin açık ihalesiyle yapacağım. Nihayetinde kamuoyuna karşı bir sorumluluğumuz var. Yanlış anlaşılmalara bu mecliste büyükşehir belediye başkanı olarak hiçbir zaman müsaade etmeyeceğim.”

Başkan Sözlü’nün tartışmalara son noktayı koymasının ardından gündem maddelerine geçildi. Meclise getirilen 33 gündem maddesi tek tek görüşülerek karara bağlandı.