Türkiye’nin iş sağlığı alanında, bilime ve teknolojiye yönelik etkinliklerde bulunmasını sağlamak amacıyla, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörlüğü’ne bağlı olarak “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi"(ÇİSAM) kuruldu.

Türkiye’de sadece 6 üniversitede bulunan ve 7.’si Çukurova Üniversitesi’nde hizmete başlayan Merkez, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yapılacak ulusal ve uluslararası çalışmalara katkı sağlayacak.

Bir süre önce çalışmalarına başlayan ÇİSAM’ın ilk Danışmanlar Kurulu toplantısı yapıldı. Fakültelerden ve ilgili merkezlerden akademisyen ile temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen Danışmanlar Kurulu toplantısına Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar da katıldı. Toplantının açılışında ÇİSAM Müdürü Prof. Dr. Ferdi Tanır merkez ile ilgili bir sunum yaptı.

ÇİSAM Müdürü Prof. Dr. Ferdi Tanır, merkezin hukuki altyapısını oluşturarak, yönetmelikleri hazırlayarak merkezi faaliyete geçirdiklerini anlattı. Prof. Dr. Tanır, merkezin yurt içinde, yurt dışında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her alanda eğitim, bilimsel araştırma, uygulama, inceleme, koordinasyon, danışmanlık ve proje yöneticiliği yapmak üzere kurulduğunu söyledi. Mediko-sosyal Merkezi’nde Çukurova Üniversitesi çalışanlarının sağlık ve güvenlik gereksinimlerini birinci öncelik yaparak, ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun, çalışana ve çevreye duyarlı bir çalışma ortamının oluşturulmasına katkı sunmak amacıyla merkezin kurulduğunu anlatan Prof. Dr. Tanır, iş sağlığı ve güvenliği kültürünü Çukurova Üniversitesi’nde kurumsallaştırarak sektöre örnek olmak için çalışacaklarını söyledi.

ÇİSAM Müdürü Prof. Dr. Ferdi Tanır’ın sunumun ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar ise, kurumsal bir üniversitede iş sağlığı ve güvenliğinin önemli olduğuna vurgu yaparak, bu konu ile ilgili çalışmalara hız verdiklerini söyledi.

Toplantı farklı fakülte ve merkezlerden temsilcilerin görüş ve önerilerini aktarmasının ardından sona erdi.

ÇİSAM’IN FAALİYET ALANLARI

"Merkezin amaçları doğrultusunda araştırmalar yapmak ve bu araştırmaları Türkçe veya yabancı dillerde yayımlamak,

Ulusal ve uluslararası nitelikte konferans, sempozyum, seminer ve benzeri faaliyetlerde bulunmak,

Merkezin faaliyet alanına giren konularda faaliyette bulunan ulusal veya uluslararası, resmi veya özel kurum ve kuruluşlar ile merkezin amacı doğrultusunda iş birliğinde bulunmak, ortak çalışmalar düzenlemek, uygulama ve araştırma projeleri hazırlamak, projeleri uygulamak ve / veya uygulamalarını takip etmek,

İş sağlığı ile ilgili hizmet veren birimlerde çalışma yapmak, bu alanda her türlü eksiklik ve aksaklıkları araştırarak Türkiye endüstrisinin iş sağlığı alanındaki ihtiyaçlarına cevap verebilmek."