Çukobirlik’in son yıllarda ürün alamaz ve çiftçiye hizmet veremez duruma geldiğini ileri süren kurum ortakları, birliğe yeniden ivme kazandırılması ve üzerindeki ölü toprağının atılmasının şart olduğunu, aksi takdirde çöküş sürecinin hızlanacağını belirttiler.

Çukobirlik Nizip Kooperatifi ortağı Atilla Özmen ile Adıyaman Kooperatifi ortağı Aziz Tanrıverdi, yaptıkları açıklamada mevcut yönetim kurulunun kurumu iki yıl önce yaklaşık 29 milyon liralık nakit ve stok ile teslim aldığına dikkat çekerek, “Bu rakam bugün ne yazık ki 14 milyon liraya düşmüş bulunmaktadır. Bu durum, mevcut yönetimin genel kurul toplantısı için hazırlattığı kitapçıkta açıkça yer almaktadır. Çiftçiye doğru dürüst hizmet veremeyen, yeterli ürün alamayan, gübre ve diğer emtiaları uygun şartlarla dağıtamayan Çukobirlik’te yaklaşık 15 milyon liralık açık nasıl oluşmuştur? Bir zamanlar 502 bin ton kütlü pamuk alan Çukobirlik, geride bırakılan sezon sadece 15 bin ton pamuk alabilmiştir. Serbest piyasada bazı tüccarlar, bu rakamın üzerinde alım yapmaktadır. Çukobirlik’in geldiği bu nokta, bizleri son derece üzmektedir. Kurumun bir an önce asli görevi olan kooperatifçiliğe dönmesini, çiftçiye hizmet vermesini bekliyoruz” diye konuştular.

ORTAK PİYASAYA YÖNELDİ

Geçmişte ortağına uygun koşullarla ve kaliteli gübre, tohum, zirai ilaç temin ederek veren Çukobirlik’in, bugün bu görevini gereği gibi yerine getiremediğini de iddia eden kurum ortakları Atilla Özmen ve Aziz Tanrıverdi, bu durumda ortakların başta gübre olmak üzere serbest piyasadan ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kaldıklarını belirttiler.

Çiftçi kuruluşu olan Çukobirlik’te yönetimin çeşitli bahanelerle ortak sayısını giderek düşürdüğünü, bu arada kooperatif genel kurullarında seçilmiş olan bazı temsilcilerin, Birlik genel kurulunda oy kullanmalarının önüne geçilmeye çalışıldığını da ileri süren Özmen ve Tanrıverdi, “Çoğunluk sağlandığı takdirde 29 Aralık 2014 Pazartesi günü, çoğunluk sağlanamaması durumunda ise 5 Ocak 2015 Pazartesi günü yapılacak Birlik olağan genel kurul toplantısı, tüm bu sıkıntıların aşılması için önemli bir fırsattır. Sağduyulu Birlik temsilcilerinin genel kurulda yanlışlara ’dur’ diyeceğine, kurumu yeniden canlandıracak, ortağıyla barıştıracak ve kooperatifçilik hizmetlerinin eksiksiz verilmesini sağlayacak isimleri işbaşına getireceğine inanıyoruz” dediler.