Avrupa Komisyonu tarafından Bologna Süreci çalışmaları kapsamında verilen Diploma Eki (Diploma Supplement-DS) bulunan Çukurova Üniversitesi, eğitimde standartlaşma alanında verilen en yüksek kalite belgesi olan Avrupa Kredi Transfer Sistemi Etiketi (ECTS-AKTS) ödülünü almaya hak kazandı. Çukurova Üniversitesi bu yıl bu belgeyi alan 16 Türk üniversitesinden biri oldu.

2013 başvuru döneminde ECTS-AKTS Etiketi ve DS Etiketi almak üzere Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı’na başvuru yollayan ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından başvuruları kabul edilen yükseköğretim kurumları için ödül töreni düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi’nin de ödülünü aldığı tören Ulusal Ajans tarafından Ankara’da gerçekleştirildi. Yükseköğretim Kurumu Başkanı Prof.Dr.Yekta Saraç, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müsteşarı Francois Begeot, Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Mesut Kamiloğlu ve ödüllendirilen üniversitelerin Rektör ve temsilcilerinin katıldığı törende AKTS, DE ve E- Kalite belgesi almaya hak kazanan üniversitelere ödülleri takdim edildi.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NİN ÖDÜLÜ REKTÖR PROF. DR. MUSTAFA KİBAR’A VERİLDİ

Yapılan başvurular neticesinde ECTS-AKTS Etiketi almaya hak kazanan 16 yükseköğretim kurumundan biri olan Çukurova Üniversitesi’nin ödülü Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar’a takdim edildi. 16 yükseköğretim kurumu ECTS-AKTS Etiketi ödülü alırken 36 yükseköğretim kurumu da DS Etiketi almaya hak kazandı.

Törenin açılış konuşmasını yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, AKTS Etiketi ve Diploma Etiketi almaya hak kazanan yükseköğretim kurumlarını tebrik etti. Kalite belgelerinin verilmesinden sonra tören kokteyl ve yemek ile sona erdi.

AKTS (ECTS) NEDİR?

Farklı ülkelerin eğitim kurumlarında öğrenim gören yükseköğretim öğrencilerinin derslerinin tanınırlığını sağlayan AKTS, uzun vadede kredi notlandırma konusunda Avrupa düzeyinde standartlaşmayı ve Avrupa bütünleşmesinin eğitim boyutunu güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Erasmus Beyannamesine sahip olan ve AKTS’ni uygun şekilde hayata geçiren üniversitelere başarılı bulunmaları halinde Avrupa Komisyonu tarafından AKTS etiketi verilmektedir. Diploma Eki ise öğrencilerin kazanım ve yeterliliklerinin nesnel tanımının yapıldığı bir belgedir. DE etiketi bu belgeyi sağlamaya yeterliliği olan üniversitelere Avrupa Komisyonu tarafından verilmektedir.

2013 yılı başvuruları kapsamında Avrupa genelinde toplamda verilen 47 AKTS etiketinin 16’sı ve 169 DE etiketinin 36’sı Türkiye’deki yükseköğretim kurumları tarafından alındı. 2013 yılında AKTS ve DE etiketi alma oranında Türkiye ilk sırada yer almaktadır.