Çukurova Bölgesi ile ilgili tarih araştırmaları ile tanınan Yazar Yusuf Delikoca, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti.

Yaptığı çalışmalar, yayınladığı kitaplar ve Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulması planlanan Kent Arşivi Projesi hakkında bilgi veren Yusuf Delikoca, Aladağ ilçesinde yapılan, kış aylarında özellikle grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelen hiçbir katkı maddesi konulmadan Toros dağlarının eteklerinde el yapımı ile üretilen andız pekmezi ve Pozantı-Kamışlı civarında yapılan üzüm pekmezinden takdim etti.

Yazar Yusuf Delikoca, özellikle son yıllarda Adana ve çevresi ile ilgili çalışmalar ve yayınladığı kitaplar hakkında bilgi verdi. Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay ile birlikte hazırladıkları Milli Mücadele’de Pozantı ve Şehit Kasım Hoca, Medeniyetler Geçidi Pozantı, Pozantı Kongresi kitapları; Adana’nın işgal günlerinde yaşanan olayları anlatan Batı Emperyalizmi’nin Kilikya Oyunu ve Karaisalı Belediyesi ile Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan Cebel-i Ahmer Kızıldağ Yaylası kitaplarını inceleyen MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli, çalışmalarından dolayı Yusuf Delikoca’yı kutladı Bahçeli, “Yol yapmak kadar tarihimizin ve kültürümüzün izlerini yaşatmak da önemlidir. Ben bu anlamda yapılan tüm çalışmaları önemli buluyorum. Bugün Adana için muhakkak bir kent arşivi ve kent müzesi oluşturulmalıdır. Adana’nın fethi nasıl olmuştur, Adana’dan hangi medeniyetler gelip geçmiştir, Adana’da Osmanlı dönenimde hangi olaylar yaşanmıştır, Adana’nın işgal günlerinde neler yaşanmıştır; Adana’yı kurtaran kahramanlar kimlerdir, şehitlerimiz gazilerimiz kimlerdir, Adana’da ne yenir, ne içilir, Adana kültürü nasıldır, neler giyilir. Bunların hepsi muhakkak araştırılmalı, yazılmalı, kitaplara dökülmeli ve kent müzesinde sergilenmelidir.”

“KIZILDAĞ YAYLASI 529. KARAKUCAK GÜREŞLERİ ÖNEMLİ BİR ÖRNEKTİR”

Cebel-i Ahmer Kızıldağ Yaylası kitabını inceleyen Dr. Devlet Bahçeli sözleri şöyle devam etti:

“Bizim istediğimiz çalışma budur. Tarihin derinliklerinden gelen önemli bir olay gün yüzüne çıkmıştır. Bu yıl 529.su yapılan Kızıldağ güreşleri ve bu kitap çok önemli belgeler içermektedir. İlk dönemlerden başlamış, Ramazanoğlu Tarihi’nden Osmanlı belgelerine kadar kayıtlar sunulmuş. Yörenin kültürü ve doğal güzellikleri de yansıtılmış olması çok önemli. Özellikle Hürü Hatun gibi önemli bir şahsiyetin yaşamını ve yaşadığı konağı görmek çok güzel. Hem sizleri hem de emeği geçenleri kutluyorum. Bu Adana için örnek bir çalışmadır. Adana’da her yönüyle bu şekilde sergilenmelidir. Gelecek yıl 530.su yapılacak olan Kızıldağ Güreşleri’ne Güreş Ağası beni olarak seçmişler. Ben de bu anlamda güreş ağası olarak, gereğini yapmak için bu güreşlere katkıda bulunmaya hazırım” diye konuştu.

Andız pekmezi hakkında bilgi de alan Dr. Devlet Bahçeli, Yusuf Delikoca’ya teşekkür ederek bölgeyi gezen ve tanıyan biri olarak çalışmalarına devam etmesini, yeni çalışmalar beklediğini de söyledi.

Yazar Yusuf Delikoca ise andız pekmezi hakkında şu bilgileri verdi:

“Kış aylarında özellikle grip, soğuk algınlığı ve bronşit gibi hastalıklara iyi gelen andız pekmezi Toros dağlarının eteklerinde Aladağ, Pozantı ve Karaisalı dağlarında yetişen andız ağacından üretiliyor. Hiçbir katkı maddesi bulunmayan pekmezi yapmak için köylüler bir hayli çaba sarf ediyor. Dağların eteklerinde kendiliğinden yetişen andız ağaçlarından toplanan andızlar elde kırılarak, iki gün fıçılarda suya bastırıldıktan sonra süzülerek kazanlara konuluyor. Yaklaşık 10 kazan ile başlayan kaynatma işi, tek kazana düşene kadar yirmi saat sürüyor. Andız pekmezi, daha sonra köylüler tarafından paketlenerek satışa sunuluyor. Sabahları aç karnına bir yemek kaşığı ve gece yatmadan bir yemek kaşığı pekmez çok iyi gelmektedir.”