Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü etkinlikleri kapsamında, Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürlüğü ve Ruh Sağlığı Programları Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şubesi tarafından M1 Alışveriş Merkezi’nde stant kuruldu.

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şube Müdürü Dr. Ufuk Demirdüzen, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Çukurova Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Özlem Olgunus, Başkent Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr.Mehmet Ali Habeşoğlu, Hemşire Ayfer Çerçi , Teknisyen Oğuz Yaylagülü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü personellerinin görev aldığı stantta 113 kişiye ‘Ücretsiz Solunum Fonksiyon Testi’ yapıldı.

Görevli doktorlar tarafından halka bilgilendirme yapıldı. Stantta KOAH ve Sigara Bırakma Poliklinikleri hakkında broşürler ve ‘Sigarayı Bıraktım’ yazılı anahtarlıklar dağıtıldı.

KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörünün sigara dumanı olduğu, sigara içenlerin, içmeyenlere göre, daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahip olduğu, diğer tip tütün kullanımının ve çevresel tütün dumanının da KOAH gelişimine katkıda bulunduğu, iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı iş yerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğu ve son yıllarda önemi çokça vurgulanan fiziksel aktivitede azalma, hareketsizliğin de artık bir risk faktörü olarak kabul edildiği konularında standa başvuranlara bilgilendirme yapıldı.