Finlandiya Büyükelçisi Nina Vaskunlahti Türkiye-Finlandiya Dostluk Anlaşmasının 90. Yılı etkinlikleri kapsamında temaslarda bulunmak ve 6 Aralık Finlandiya Bağımsızlık gününü kutlamak üzere Adana’yı ziyaret etti.

Finlandiya’nın Adana, Mersin, Hatay Fahri Konsolosu Hüseyin Nuri Çomu’nun misafiri olarak Adana’yı üçüncü kez ziyaret eden Vaskunlahti, programı çerçevesinde Adana Valisi Mustafa Büyük ve Çukurova Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar’a nezaket ziyaretlerinde bulundu.

Aynı gün yerel ve ulusal basın temsilcileriyle de bir araya gelen Vaskunlahti, günün anlam ve önemine ilişkin şu şekilde açıklama yaptı:

“Adana’ya her gelişimde, Sayın Konsolos Hüseyin Nuri Çomu’nun bu güzel ilde Finlandiya bayrağını dalgalandırmasından ötürü memnuniyet duyuyorum. Kendisi görevi 25 yıllık fahri konsolos Nuri Sabuncu’dan devraldılar. Dolayısıyla bölgede böyle iki önemli iş adamının ülkemizi temsil etmesi benim için mutluluk verici. Bugün Adana’da iki kutlama birden yapacağız. Her zaman dostane ilişkilere sahip olmuş bu iki güzel ülkenin dostluk anlaşması 1924 yılında yani tam 90 yıl önce imzalandı. Yıl boyunca bu sağlam dostluğu kutlamak için etkinlikler gerçekleştirdik ve bu akşam Çukurova Üniversitesi’nde gerçekleştireceğimiz konser de bizler için çok özel bir etkinlik olacak. Çünkü Finlandiya-Türkiye dostluğunun en önemli temsilcilerinden biri ve aynı zamanda Fin Aslanı nişanına sahip olan Tenor Ünüşan Kuloğlu Türkçe ve Fince eserler seslendirmek için sahne alacaklar. Bunun yanı sıra 6 Aralık Finlandiya’nın bağımsızlık günüdür. Bugün Adana’da hep birlikte bağımsızlık gününü bir kaç gün öncesinden kutlamış olacağız. Bu kutlamalara ev sahipliği yapan Sayın Konsolosa bir kez daha devletim adına teşekkürlerimi sunuyorum.”

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Büyükelçi Vaskunlahti, Finlandiya’nın Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda en büyük destekçilerinden biri olduğunu belirtti ve Finlandiya Türkiye ticareti ve çokça merak edilen Finlandiya eğitim sistemi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Basın toplantısının ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hipokrat Salonu’nda gerçekleşen “Türk-Fin Müziği Başyapıtları Gala Konseri” ile Adana protokolü ve müzikseverler unutulmaz anlar yaşadı. Uluslararası üne sahip Helden Tenor Ünüşan Kuloğlu ve piyanist Aylin Özuğur’un sahne aldığı gecede misafirler Finlandiya Ulusal Kahramanı Sibelius’tan Aşık Veysel’e Türk ve Fin müziğinin baş yapıtları ile bir buçuk saatlik bir müzik ziyafeti çektiler. Zaman Zaman konukların dahi ünlü Tenore eşlik ettiği gecede keyifli dakikalar yaşandı. Konserde kısa bir konuşma yapan Fahri Konsolos Hüseyin Nuri Çomu 2 yıldır yürüttüğü görevi kapsamında imza attıkları kültürel etkinlikler ve ticari temaslar hakkında bilgi verdi ve Büyükelçi Vaskunlahti, Tenor Kuloğlu ve Piyanist Özuğur’un yanı sıra ev sahipliğinden ötürü Çukurova Üniversitesi Rektörü Mustafa Kibar’a teşekkürlerini sundu.