Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Adana’nın sahip olduğu dinamizmi gerçek bir atılıma dönüştürmesi halinde, dünyanın özgün metropollerinden biri haline gelebileceğini kaydetti.

Türkiye’yi kent kent dolaşan Garanti Anadolu Sohbetleri, 10 yıl aradan sonra 2. kez Adana’ya konuk olarak 97. toplantısını gerçekleştirdi. Lugano Üniversitesi Mimarlık Akademisi Öğretim Üyesi, AS Mimarlık Ofisi Başmimarı ve Barcelona Eski Başmimarı Prof. Josep Anton Acebillo’nun kentleşmedeki yeni küresel eğilimleri anlattığı toplantıda, Adana’nın ekonomik ve kentsel gelişimine yönelik fikirler sunuldu.

"OLUMSUZLUKLAR SOSYAL YAPIYI DA ETKİLİYOR"

Adana’nın dünya kenti olması için gereken yol haritasının tartışıldığı toplantı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın yönetiminde, Sheraton Otel’de gerçekleşti. Programın açılış konuşmasını yapan Adana Sanayi Odası (ADASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın Türkiye’nin ilk sanayileşen kentlerinden biri olduğunu ancak son dönemde yaşanan olumsuzlukların sanayiyle birlikte sosyal yapıyı da etkilediğini söyledi.

"İMAR SORUNU YENİ YATIRIMLARI ENGELLİYOR"

Adana’nın farklı bir vizyonla yeniden planlanmasının önemli bir zorunluluk halini aldığının altını çizen Kıvanç, "Bugün imar planı kentimizin öncelikli sorunları arasında yer almaktadır. İmar sorunu sanayi kesimi için yeni yatırımları engeller bir noktaya ulaşmıştır. Yeni yatırımcı Adana’da kendisine uygun yatırım alanları bulamamaktadır. Yaşanan sorunlar kent yaşamını da olumsuz etkilemekte, kentin turizm potansiyeli, kültür birikimi, arzu edilen şekilde gelişememektedir" diye konuştu.

"YENİ PROJELER ADANA İÇİN ÖNEM TAŞIYOR"

Adana’nın zengin tarım potansiyeli ve sanayi faaliyetleriyle gelişme merkezi olduğunu belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise Adana’nın son dönemde doğudan aldığı göçün etkisiyle, nüfus artış hızı en yüksek illerden biri olduğunu söyledi. Bu sayede yatırımcıların şehre yöneliminin arttığını belirten Özen, şöyle devam etti:

"Kentsel dönüşüm kapsamındaki çalışmalar ve yeni projeler Adana için önem taşıyor. Adana’da kentleşmenin sağlıklı yürütülmesi için birçok çalışma yapılıyor. Biz de bugün Adana’nın dünya metropollerinin sahip olduğu kentleşme standartlarına ulaşması için gerekenleri tartışacağız. Adana’nın çizebileceği bir gelişme modeli, dünyaya sunabileceği bir potansiyel, mecra arayan yatırımcılara söyleyebileceği bir sözü olduğuna inanıyoruz. Yeter ki uluslararası finans ve yatırım çevrelerinin dinleyeceği, heyecan duyacağı projeler üretilebilsin. İlgili tüm taraflar ve uzmanlar ortak akılda buluşturulabilsin."

Konuşmaların ardından söz alan Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, makroekonomik veriler ışığında Adana’nın bugününü ve geleceğini irdeledi. Prof. Dr. Josep Anton Acebillo ise kentsel planlama açısından Barselona’nın hikayesini ve markalaşmasını inceleyerek, kentleşmedeki yeni küresel trendleri paylaştı, Adana için özgün bir yol haritası oluşturmanın ipuçlarını verdi.