TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden, ‘Kooperatif Girişimciliği’ eğitimi alanların bu alana ilgisinin, Adana için yeni bir fırsat olduğunu söyledi

TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Esra Özden, ‘Kooperatif Girişimciliği’ eğitimine katılan her kursiyerin ‘Kurulacak bir kooperatife ortak olmak istiyorum’ talebinde bulunduğunu, bunun Adana için yeni bir fırsat anlamına geldiğini söyledi.

AĞIRLIK KADINLARDA OLMALI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, TOBB Adana Kadın Girişimciler Kurulu ve Alman Kooperatifleri Konfederasyonu işbirliğiyle düzenlenen ‘Kooperatif Girişimciliği’ eğitiminin açılışında konuşan Esra Özden, “Enerjiden eğitime, sağlıktan çocuk bakım hizmetlerine onlarca alanda Adana’da güçlü kooperatifler kurulsun istiyoruz. Dünyanın en liberal ekonomisi olarak gösterilen ABD’de kooperatiflerin cirosu Türkiye’nin toplam ihracatının 3 katı. Ülkemizde ihmal edilen bu alanda Adana’nın atılım yaparak güçlü kooperatiflere sahip olmasını istiyoruz. Burada da ağırlıklı olarak kadın girişimcilerin etkin olmasını arzu ediyoruz” dedi.

EĞİTİM KATKISI ALMANYA’DAN

Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilcisi İfakat Gürkan da Türkiye’de kooperatifçilik bilincinin geliştirilmesine ve bu yöndeki kuruluş sayısının artmasına katkı sağladıklarını söyledi. İfakat Gürkan, “Türkiye’nin farklı kentlerinde eğitimler veriyoruz. Adana için çok heyecanlıyız. Çünkü katılımcı sayısı ve nitelik bakımından güçlü istekli bir kursiyer grubunu yanımızda görmekten çok mutlu olduk” şeklinde konuştu.

BÜYÜK BALIK KÜÇÜĞÜ YUTAMIYOR

Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise temeli yardımlaşma ve dayanışma olan kooperatifçiliğin dünyanın en gelişmiş ülkeleri tarafından değerlendirildiğini söyledi. Çalışkan, “Birleşmiş Milletler’e göre 750 binden fazla kooperatifte 1 milyarı aşkın üye var. Birçok gelişmiş ülke kooperatifçiliğin sinerjisi ile ekonomisini güçlendiriyor. ABD’de perakendecilerin kurduğu gıda ve hırdavat kooperatifleriyle küçük dükkanların zincir mağazalarla rekabet ediyor. Yani kooperatifçilikle büyük balık küçüğü yutamıyor. Japonya’da büyük otomobil üreticilerine mal temin eden kooperatifler var. Bunu biz de sağlayabiliriz” dedi.

ADANA’NIN POTANSİYELİ GÜÇLÜ

Gümrük Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz de eğitimler sonrası Adana’da farklı alanlarda kooperatifler kurulmasını arzu ettiklerini belirterek, “Özellikle kadın girişimcilerin kuracağı kooperatiflere destek olmaya hazırız. Adana’nın insan kaynağı ve potansiyeli göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’ye örnek güçlü kooperatifler kurulabilir” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdür Yardımcısı Arif Seymenoğlu ise Türkiye’de kooperatifçiliğin geliştirilmesine yönelik ‘Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı’nın 2012 yılında kamuoyuyla paylaşıldığını söyledi.

KOOPERATİF SAYISI YETERSİZ

Adana Vali Yardımcısı Azmi Yeşil de liberal ekonomiyi ılımlı hale getiren kurumlar arasında yer alan kooperatiflerin gelişmedeki önemine dikkat çekti. “Adana’da yetersiz gördüğümüz kooperatif sayısını artırmayı, mevcutları da güçlendirmeyi hedefledik” diyen Yeşil, kursiyerlere başarı diledi.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Ziyapaşa Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen eğitimin açılışında Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe, Adana BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu ve kursiyerler hazır bulundu.

3 gün sürecek eğitimde eğitime katılanların ‘Kooperatifçiliğin Esasları’, ‘Tedarikçi Seçimi ve Kontrolü’, ‘Kooperatiflerin Faaliyet Alanları ve Başarılı Örnekler’ gibi dersler görecekleri ve başarılı olan kursiyerlere de sertifika verileceği bildirildi.