Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nın organizasyonu ile göz uzmanı 4 tıp insanı, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda “Glokom, Refraktif Cerrahi, Katarakt’’ konularında bilgilendirme yaptı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan ve etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. İlter Varinli, slayt gösterisi eşliğinde genel göz sağlığı hakkında bilgi aktardı. Gözün yapısından, genel anlamda görme aktivitesinden bahseden Prof. Dr. İlter Varinli, hastanın görme problemi hissettiği anda geciktirmeden mutlaka göz doktoruna gitmesi gerektiğini ifade etti.

Daha sonra öz alan Prof. Dr. Nusret Özdemir, göz tansiyonu olarak bilinen Glokom hastalığının sinsi bir seyir izlediğini, başlarda herhangi bir belirti göstermediğini, birçok hasta tarafından, son dönemde belirgin görme kaybı ortaya çıktıktan sonra fark edildiğini anlattı.

Glokomda (Göz tansiyonu) görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüşün ve tedavinin mümkün olmadığını, bu nedenle erken tanının öneminden bahseden Prof. Özdemir, 35 yaşını geçmiş insanlarda göz tansiyonu rahatsızlığının yaşanabileceğini aktardı. Prof. Dr. Nusret Özdemir, göz tansiyonu rahatsızlığında kullanılan ilaçlardan ve cerrahi yöntemlerden de bahsetti.

Uzm. Dr. Yetkin Özgan da bu hastalıkla ilgili olarak (Refraktif Cerrahi) lazerle tedavi yöntemlerini anlattı. İnsanların kafasında lazer uygulamasıyla ilgili pek çok soru işareti bulunduğuna dikkat çeken Özgan, söz konusu tedavi yönteminin ayrıntılarını anlattı.

Özgan’ın ardından söz alan Uzm.Dr. Özcan Evyapan, ilaç veya gözlükle tedavisi mümkün olmayan kataraktın, genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi doğuştan da gelebileceğini ifade etti. Tek tedavisi ameliyat olan hastalığın, kişinin sosyal yaşantısını rahatsız edecek derecede hem uzak hem de yakın görüşü azalttığını, erken teşhis edilmeyen kataraktın, ileriki yıllarda görme kaybına varıncaya değin önemli riskleri de beraberinde getirdiğini bildirdi.

Konferansın son bölümünde, konuşmacılar katılımcıların sorularını yanıtladı.

Katılımcılar, kendilerini uzmanlarla buluşturan Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Op. Dr. Fatih Karayandı’ya teşekkür etti.