İran İslam Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ali Reza Bikdeli ve beraberindeki heyet, Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB)’yi ziyaret etti.

İran Ticaret Müsteşarı Hamid Zadboom ve Ekonomi Müsteşarı Alireza Jabbari’nin de aralarında bulunduğu İran heyeti AOSB’nin faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Heyet üyeleri, AOSB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Kaya’nın ve Hikmet Aslan’ın eşlik ettiği ziyarette sanayicilerle bilgi alışverişinde bulundu.

İran Ankara Büyükelçisi Bikdeli, Türkiye ile yaptıkları ticaretten memnuniyetlerini belirterek, sanayicilere İran’a yatırım yapmalarını önerdi. Bikdeli, "İran çok büyük bir pazar ve sanayiciler için getirisi çok büyük. Hükümetimiz ve valilerimiz, Türk yatırımcılara her türlü gereken kolaylığı sağlıyor.Sadece yabancı yatırımcılar için oluşturduğumuz bir Organize Sanayi Bölgemiz bile bulunuyor.Bölgelerimizde yatırımcılara birçok imtiyaz sunuyoruz. Örneğin arsa fiyatları bölge dışına oranla oldukça düşük" dedi.

OCAK’TA YENİ DÖNEM

Katılımcıların, İran’ın Türk ürünlerinde vergileri yüksek tuttuğunu bu sebepten ihracatın düştüğünü dile getirmesi üzerine İran Ticaret Müsteşarı Zadboom ise şunları şöyledi:

"Son dönemlerde İran’ın Türk ürünlerine uyguladığı herhangi bir artış söz konusu değil. Birkaç yıldır, dövizin artmasından dolayı İran parası değer kaybetti.Bu sebepten birçok ürünün tarifesi neredeyse yarıya indi.Bu sorunun biz de farkında olduğumuz için Ocak ayında yeni bir anlaşmayı yürürlüğe girdiriyoruz. Tercihli Ticaret Anlaşmasıyla, ihraç edilecek ürün üzerinde yapılacak müzakere sonucunda, İran Hükümeti, ürünün fiyatının düşmesine imkan sağlayacak. Türkiye için hedeflerimiz büyük, 2015 yılı sonunda ticaret hacmimizi 30 milyar dolara çıkarmak istiyoruz."

AOSB’NİN AVANTAJLARI

AOSB yönetim kurulu üyeleri ise, bölgenin avantajlarına dikkat çekerek şu bilgileri verdi:

"Sanayicilerimizin işini kolaylaştırmak adına, ihtiyaç duyacakları tüm kamu kuruluşlarının açılmasına öncülük ettik. Bölgemize kazandırdığımız polis merkezi, noter, İŞKUR bürosu, SGK şubesi, gümrük şubesi ve 7 adet bankayla sanayicilerimiz zaman kaybını büyük ölçüde azalttık. Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), sağlık ocağıyla ve 24 saat ücretsiz ambulansla hizmeti de AOSB mensuplarının hizmetinde. Türkiye’nin en ucuz elektriği ve kullanma suyunu da sanayicilerimize sağlamaktan mutluyuz. Ayrıca ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik meslek yüksek okulu ve özel teknik meslek lisesi ve Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) de bölgemizde bulunan diğer ayrıcalıklardan. Yeni Çarşı Alışveriş Merkezi ve yeni ofis binası da gerçekleştireceğimiz projelerimiz arasında."