Adana Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Nihat Köse, Mersin’de tonlarca kaçak et yakalandığına da dikkat çekerek. “Türk veteriner hekiminin elinin değmediği hiçbir etin tüketilmemesi gerekiyor" dedi.

Köse, Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, genel sekreter Prof. Dr. Mehmet Özalevli, Dr. Resmiye Kaya Niron ve Dr. Ömer Eşki’nin ziyaretinde yaptığı açıklamada, geçtiğimiz gün Mersin’de tonlarca kaçak et yakalandığını hatırlatarak, “Türk veteriner hekiminin elinin değmediği hiçbir etin tüketilmemesi gerekiyor. Tüketilecek etin mutlaka veteriner hekim gözetiminde ruhsatlı kesimhanelerde kesilmiş, üzerinde damgası olan önceden ve kesildikten sonra muayenesi yapılmış etin tüketilmesi gerekiyor. Kesilmeden önce tespit edilecek hastalıklar var. Kestikten sonra tespit edilecek hastalıklar var. Kaçak kesilen merdiven altı tabir edilen şekilde elde edilen etler sıkıntı oluşturur. Bir takım hastalıkları insanlara nakleder” diye konuştu.

"SOKAK KÖPEKLERİ CİDDİ SORUN, ÇÖZÜLMELİ"

Mesleklerinin özverinin yanında hayvan sevgisi olmasını da gerektirdiğini ifade eden Köse, başıboş gezen sokak köpeklerinin sorun olduğunu da dikkat çekti. Buna çözüm aradıklarını anlatan Köse, şöyle devam etti:

“Adana’da bazı belediyelerin barınakları yok. Barınak sorunu çözülmeli, olan barınaklar da rehabilite çalışmaları yapılmalı. Kuduz hastalığı diye bir gerçek var. Belediyelerde çalışan veteriner hekimlerimizin sorunları var. Çözümü konusunda mücadele edeceğiz. Hayvan beslemenin ciddi bir iş olduğunu insanlara anlatacağız. Hayvanı sevmeyen insanı sevmez, insanı sevmeyen insan olamaz zaten. Yanı başımızdaki coğrafyada insanların kafasını kesiyorlar. Hayvan sevseler insanı da sevecekler. Meslektaşlarımıza eğitim vererek okullarda hayvan sevgisini anlatmaya çalışacağız. Biz hayvanları iyileştireceğiz, sizler de zaten insanları iyileştiriyorsunuz”

"İNSAN SAĞLIĞI DA HAYVAN SAĞLIĞI DA ÖNEMLİ"

Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının kentlerin vazgeçilmez bileşenleri olduğunu söyledi. Mungan, “Meslek örgütleri ve STK’ların birlikte yapacakları çalışmalar ve sorunları çözmek konusunda ortak çabaları ile önemli mesafeler kaydedilebilir. Adana Tabip Odası yönetimi olarak bugün bu düşünce ile Adana Veterinerler Odası Başkanı olarak sizi ve yönetim kurulu üyelerinizi ziyaret edip hem tanışmak hem de hayırlı olsun demek istedik. Sıcak ve samimi karşılamanız için çok teşekkür ederiz. Sağlık alanında çalışan iki meslek örgütü olarak birlikte çalışabileceğimizin temellerinin atılabildiği kanısına vardık. İnsan sağlığının önemli olduğu gibi hayvan sağlığını da önemli buluyoruz. Gerek insan sağlığını ilgilendiren konularda gerekse hayvan sağlığını ilgilendiren birçok projede birlikte hareket edebileceğimizi gördük. Yeni yönetimi tekrar kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz” şeklinde konuştu.