Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, dünya ticaretinin büyük bölümünün komşu ülkeler ve bölgeler arasında yapıldığını belirterek, “Buna rağmen küresel rekabet ortamı, dünyanın ayrı uçları arasındaki ülke ve firmaları ticaret partneri olmaya teşvik ediyor. O nedenle Arjantin ile aramızdaki uzak mesafeyi ticaretle yakınlaştırabiliriz” diye konuştu.

Arjantin Başkonsolosu Ernesto Pfirter ile Başkonsolos Yardımcısı Mercedes Parodi, karşılıklı ticaretin artırılmasını sağlamak amacıyla Adana Ticaret Odası’nı ziyaret etti. ATO Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu ziyarette konuşan ATO Başkanı Atila Menevşe, “Arjantin ile Türkiye arasında başta ticaret, turizm, kültür, bilimsel işbirliği yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki konularında imzalanan çok sayıda ikili anlaşmalar yürürlüktedir. Bu anlaşmaların sağladığı avantajları da kullanarak mevcut ticaret hacmini en üst seviyeye çıkarabiliriz” dedi.

Türkiye’nin son dönemde izlediği Latin Amerika ile ilişkileri geliştirme stratejisi kapsamında, Arjantin’in 2014 yılında ticarette öncelikli ülke olarak belirlendiğini ve geçmiş yıllara bakıldığında ikili ticaret hacminin gelişme eğilimi gösterdiğini vurgulayan Atila Menevşe şöyle konuştu:

Arjantin ile ticaretimiz 599 milyon ABD doları civarında bulunmaktadır. İhracatımız ve ithalatımız 300 milyon ABD doları civarında ve dengededir. Türkiye, Arjantin’in ihracatında 43. sırada ithalatında ise 29. sırada yer almaktadır. Adana Arjantin ilişkilerine bakıldığında ise 2013 yılında 76 bin dolar ihracat ve 2 milyon 760 bin dolar ithalat yaptığımız gözlenmektedir. Bu rakamlara göre Arjantin-Adana arasındaki dış ticaret, büyük oranda Adana aleyhine bir seyir izlemektedir. Bu anlamda Arjantin ilimizin ticari ilişkisinin az geliştiği ülkelerden birisidir. Ülkelerimiz arasında karşılıklı anlaşmalar ve siyasi düzeyde tesis edilmiş uzun soluklu ilişkilere kıyasla ticari işbirliğimizin oldukça düşük olduğu açıktır. İlişkilerimizi geliştirip güçlendirmek için karşılıklı ziyaretlerimizi ve girişimlerimizi artırmak zorundayız. Bu bakımdan sayın Başkonsolos ve Başkonsolos Yardımcısının Odamızı ziyaretleri, ticaret hacmimizi geliştirmek açısından çok önemlidir. Karşılıklı ilişkilerimizin ilk adımı olan bu toplantının Adana ile Arjantin arasındaki ticarete yeni açılımlar kazandırmasını diliyorum.”

Arjantin Başkonsolosu Ernesto Pfirter de, Adana ile Arjantin ekonomilerini anlatan sunumların da yapıldığı ziyaret sırasındaki konuşmasına, “Ülkemizdeki tek Türk yatırımını gerçekleştiren Sabancı Grubu’nun memleketinde olmaktan onur duyuyorum” sözleriyle başladı. Bu ziyareti, Adana ekonomisini tanımak amacıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkonsolos Ernesto Pfirter, “Arjantin ekonomisi, gerek Türkiye, gerekse Adana’nın ekonomisi ile büyük benzerlik gösteriyor. Doğal olarak dış ticarette partner olabilmemize imkan tanıyacak özellikler mevcut. İki ülke arasında daha önce imzalanan anlaşmalardan da yararlanarak mevcut ticaret potansiyelimizi katlayarak artırmamız mümkün. Hangi alanlarda ticaret yapabileceğimiz konusunda da, Arjantinli işadamları ile ATO üyelerini İstanbul’da düzenleyebileceğimiz ikili işbirliği görüşmelerinde bir araya getirebiliriz. Bugün attığımız tohumların, en kısa zamanda iki ülke arasındaki ticarete olumlu yansımalarda bulunacağına inanıyorum” görüşlerini dile getirdi.

Ziyaretin son bölümünde ATO Başkanı Atila Menevşe, Arjantin Başkonsolosu Ernesto Pfirter’e Adana’nın tarihini ifade eden rölyef hediye edildi.