Özel Adana Başkent Okulları, "Okuma Kültürü ve Etkinliklerle Türkçe Semineri"nin üçüncüsü düzenlendi. Seminerde konuşan, Prof.Dr. Sedat Sever, çocuklara öğrenme yolunda engel konulmaması gerektiğini belirterek, “Merak duygusu bastırılmış çocuk öğrenemez” dedi.

Okulun tiyatro salonunda gerçekleşen semineri, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Eğitimin Kültürel Temelleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever, yazar Toprak Işık, Dünyalı Dergisi Yayın Yönetmeni Yıldıray Karakiya ve yazar Ferda İzbudak Akıncı yönetti. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen seminerde, izleyiciler merak ettikleri soruları sorma imkanı da buldu.

Çocukların okul türü öğrenmede başarılı olmaları ve kendi duygu, düşüncelerinin tanıklığında yaşamlarını yönetebilme yeteneklerini geliştirmeyi konu alan seminerde, Toprak Işık, “Çocuklar neden kitap okumalı, çocukların kitap algısı”, Ferda İzbudak Akıncı, “Bir yazarın gözünden okul kavramı, okuma kültürü nasıl kazanılır?”, Yıldıray Karakiya, “Çocuk dergileri ve dergi okuma kültürü”, Prof.Dr.Sedat Sever, “Çocuk ve gençlere okuma kültünü nasıl kazandırılır” konularında görüşlerini aktardı.

OKUMA KÜLTÜRÜ OLMAYAN BİR ÇOCUĞUN YAŞAMI EKSİKTİR

Temel eserler dışında çağdaş çocuk edebiyatını öğretmenlere tanıtmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimin Kültürel Temelleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sedat Sever, ”Adana’da böyle bir bilimsel etkinliğin gerçekleştirilmiş olması beni çok mutlu etti. Çocukların görsel, işitsel, duyu algıları erken dönemde uyarılmazsa, çocukları öğrenme sürecine katamazsınız. Bu durumda çocuğun doğasındaki öğrenme, bilme ve keşfetme gereksinimlerini bastırırsınız. Merak duygusu bastırılmış çocuk okul türü öğrenmede de başarılı olamaz. Okul türü öğrenmesi başarısız olan bir çocukta herhangi bir ortamda karşılaştığı sorunu iletişim becerisini kullanarak çözemez. Bir çocuğun yaşamında okuma kültürü yoksa o çocuğun yaşamı eksiktir” dedi.

Okuma kültürünün öneminin bir kez daha vurgulandığı vurgulandığı seminer sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.