Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından uygulamaya konulan Tarım Bilgi Sistemi (TARBİL) projesinin ilk bölgesel tanıtım toplantısı Adana Tarım fuarında yapıldı.

Toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, tarım sektöründe bilişim teknolojisine çok ihtiyaç olduğunu belirtti. TARBİL projesinin, Türk tarım sektörüne gelecekte yön vereceğini belirten Küsek, “TARBİL projesi; çiftçilerin ekeceği arazilerinin yeri ve ekeceği tohuma göre ideal ekim tarihi kestirimi, saatlik yağış tahmini, zirai uyarılar ve sulama yönetimi gibi bilgileri sunmakta. TARBİL tarım ekonomisine katkıda bulunmak üzere hepimizin sahiplenmesi gereken bir platformdur. Bu platform kapsamında ziraat mühendisliğinden elektronik mühendisliğine kadar geniş bir alanda akademisyenlere tarıma yönelik Ar-Ge faaliyetleri için de ölçüm verileri sağlanacaktır. TARBİL’in önemli bir stratejisi, bakanlık uzmanları başta olmak üzere tarım için ulusal araştırıcı potansiyelini canlı sistemler ve iletişim altyapısı ile buluşturarak güç birlikteliği oluşturmaktır. Böylelikle araştırma çıktıları raflarda bırakılmak yerine ekonomiye katkıda bulunmak üzere internet üzerinden hizmet sistemlerine dönüşecektir. TARBİL’in sağladığı fenolojik gelişime dayalı çeşit bazında veriler tarımsal verim yönetiminin yanı sıra doğal kaynakların planlı tüketimi için de önemlidir. Bu yanı ile de Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ve Kalkınma Bakanlığı yönetici ve uzmanları proje faaliyetlerinde etkin rol almaktadır. Yapılan saha çalışmalarında da TARBİL hakkında bilgi edinen çiftçiden ve bürokrata kadar her kesim ihtiyacın farkındalığı ile özverili bir destek sağlayacaktır” diye konuştu.

Bütün tarımsal verileri tek bir merkezde birleştiren TARBİL, İstanbul’da düzenlenecek ulusal tanıtım toplantısı ile sektörün tüm paydaşlarına sunulacaktır.