Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü’nde yer alan laboratuvarlar uluslararası araştırıcıların gözde laboratuvarları arasında. Teknolojik donanımları ve çalışma olanakları ile yabancı uyruklu birçok araştırmacı, çalışmalarını yürütmek amacıyla Çukurova Üniversitesi laboratuvarlarını tercih ediyor.

Yabancı uyruklu öğrenciler ülkelerindeki üniversitelerde yapmadıkları bazı özel toprak, bitki analiz ve araştırmalarını tamamlamak, akademik bilimsel bilgi ve görgülerini artırmak amacıyla Çukurova Üniversitesi’ne geliyor.

Konuyla ilgili bilgi veren ÇÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, uluslararası alanda Çukurova Üniversitesi’nde yapılan mikoriza (Bazı bitkilerin kökleriyle ortak yaşam, simbioz ilişkisi geliştirmiş olan mantarlara verilen isim) çalışmaları konusunda bilgi edinmek üzere araştırmacı olarak birçok yabancı öğrencinin de geldiğini söyledi.

“BİRÇOK ÜLKEDEN ARAŞTIRICILARLA ORTAK ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

Prof. Dr. Ortaş açıklamasına şöyle devam etti:

“Bu yıl Irak’ın değişik üniversitelerinden 6 araştırma öğrencisi laboratuvarımızda toprak, bitki ve kimi ileri analizler konusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Son iki yıldır bir Japon araştırma grubu ülkemizde bir ilk olan çakılı denemelerden toprak örneği alarak analiz yapıyor. Ortak araştırma çerçevesinde Belçika ve Amerikalı araştırıcılarla da çakılı denemeler üzerinde çalışmaktayız. Bölümümüzün araştırma alanında şu anda sekiz adet sürekli çakılı denemeleri bulunuyor ve bu denemelerle tarım tekniklerimizin toprak ve çevre üzerindeki etkileri bütünsellik içinde incelenmektedir.”

Prof. Dr. Ortaş ayrıca ABD Ohio Stata Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiq İslam’ın Amerikan hükümetinin en prestijli bursu olan Fulbright ile Çukurova Üniversitesi’ne gelerek kök biyolojisi ve toprak kalitesi laboratuvarında misafir öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Prof. Refiq İslam da, “Amerika’daki laboratuvarda bile bulunmayan ekipmana ve alt yapıya sahip ortama neden dışarıdan ilgilinin olduğunu daha iyi anlıyorum” dedi.

“YABANCI ARAŞTIRICILAR ULUSLARARSILAŞMA BAKIMINDAN ÖNEMLİ”

Laboratuvarda çoğunlukla bitkilerin karbon fiksasyonu, toprakların karbon bağlam mekanizmaları yanından bitki kök mantarı mikoriza ve bitki beslenmesi konularında araştırmalar yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ortaş şunları kaydetti;

“Söz konusu öğrencilerin ülkemizde bilimsel çalışmaya katılması, kendilerini geliştirerek ülkelerine dönmeleri ve edindikleri izlenimleri öğrencilerine ve meslektaşlarına aktarmaları üniversitemizin uluslararasılaşması bakımından yaralı olacaktır. Bu bağlamda öğrencilerin ülkemizdeki bilimsel çalışmalara katılması, gelişmeleri takip etmesi ve üniversitemizin, fakültemizin ve bölümlerimizin bilimsel olarak birer cazibe merkezi olmaları bakımından bu tür ilişkiler en üst düzeyde desteklenmeli ve değer görülmelidir.”

“ÖĞRENCİLER İÇİN LABORATUVARLARIMIZIN KAPISI HERKESE AÇIKTIR”

“Söz konu öğrencilerin araştırmalarına Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Biyosfer ve Toprak Kalitesi laboratuvarlarında kendilerine olanak sağlanabilecek imkanlar mevcuttur. Söz konusu öğrenciler ayrıca verilen derslere katılmaktadırlar. Ayrıca istatistik, araştırma deneme ve bilimsel makale yazma konularında da kurslar almaktadırlar. Öğrencilerin en iyi şekilde eğitilmesi konusunda laboratuvar ve derslerde bilinen bütün teknikler öğrencilere kazanılmaya çalışılmaktadır. Şu anda Irak’ın Tikrit Üniversite’sinden Mohammed Jarullah Farhan, Awss Mamdouh Khairo, Salaheddin Hammadi, Bağdat Üniversitesi’nden Usama Abdulla, Falih Hassan Saeed ve Rabab Mejead laboratuvarlarımızdan yararlanıyor.”