Adana Dişhekimleri Odası, “Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” kapsamında önce Adana Büyükşehir Belediyesi sonra Çukurova Belediyesi işbirliği ile “Ağız Diş Sağlığı Bilgilendirmesi” yaptı. Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman’ın bir slayt sunum ile yaptığı bilgilendirmenin ardından Dt. Serdar Sıralar tek kişilik Stand Up gösteri ile katılımcıları bilgilendirirken, eğlendirdi, eğlendirirken düşündürdü.

Enver Kurttepeli Sağlık Meslek Lisesi, Seyhan Sağlık Meslek Lisesi, Karaisalı Sağlık Meslek Lisesi, Lokman Hekim Anadolu Lisesi, Petrol Ofisi, İsmet İnönü, Kışla İlkokulu öğrencileri ile dişhekimlerinin katıldığı bilgilendirmenin açılış konuşmasında Ağız Diş sağlığının asla ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman, yaptıkları bilgilendirmenin Türkiye’nin tüm illerinde yaygınlaşarak ağız diş problemleri yaşayan insanların bilinçlenmesi için fırsat doğacağını söyledi.

DİŞLERİMİZE İYİ BAKARSAK DİŞ ÇÜRÜMEZ

Ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Başkan Dt. Hasan Yaman, “Sağlık ağız’da başlar. Ağızda ki bir çürük diş insanda kalp rahatsızlıkları, böbrek ve eklemlerle ilgili bir takım rahatsızlıklarla karşınıza çıkabilir. Dişlerin çürümesinde üç etken vardır. Bunlar bakteri plağı, karbonhidratlı gıdalar ve bedensel etkilerdir. Yemeklerden sonra fırçalanmayan dişlerin üzerinde birikintiler olmaktadır. Bunlar diş taşlarına dönüşerek dişleri çürütür. Şeker, kafein ve çikolatalar dişleri çürütür. Ayrıca, anneden babadan gelen diş yapısı sebep olur. Dişler genellikle içten içe çürüdüğünden önceleri fark edilmez. Genelde geceleri meydana gelen diş ağrısı sonrası dişimizin çürüdüğünü anlarız. Ya da sıcak veya soğuk bir şeyler içildiğinde dişin sızlamasından çürüdüğünü anlarız. Ama düzenli olarak dişhekimine muayene olanlar dişleri çürümeden bu sıkıntıdan kurtulabilir. Dişlerimize iyi bakarsak diş çürümez. Dişler düzenli fırçalanmalıdır. Dişhekimleri küçük çocukların dişine füsür örtücüler uyguladığı zamanda dişler çürümez. Her altı ayda bir mutlaka dişhekimine gidilmelidir. Çocukluk döneminde beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli. Çikolata, kolalı ve asitli içeceklerden kaçınılmalıdır. Diş ipi kullanılmalıdır. Sigara kullanılmamalıdır. Çünkü sigara dişlere olduğu gibi sağlığa da büyük zararı var. Ceviz, fındık gibi sert yiyecekleri dişimizle kırmamalıyız. Çok soğuk ve sıcak içeceklerden kaçınılmalıdır. İki yaşından büyük çocuklara yalancı meme, biberon kullanmamak gerekiyor. Dişlerde çürümelere ve hoş olmayan diş şekline neden oluyor. Ağzı açık uyuma da dişlerde çürüğe neden olur”

DİŞ HEKİMLERİ KADAR SAHTE DİŞÇİ VAR

Adana’da dişhekimi sayısı kadar sahte dişçi olduğunu, sahte dişçilere asla gidilmemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunan Hasan Yaman, “Sahte dişçilere gidenleri bulaşıcı olan hepatit, sarılık, AIDS gibi hastalıklar beklemektedir. Anne babaların bunlara mutlaka çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Türkiye’de 0-4 yaş arası çocukların %65’inde çürük diş ve eksiklik var. 10-15 yaşlarında bu oran daha da artıyor. Yüzde 90’nında diş ve diş eti sorunu var. 65 yaş ortalamasına bakıldığında 24-25 adet eksik diş var. Toplumumuzda her üç kişiden biri maalesef dişlerini fırçalamıyor. Gelişmiş ülkelerde tedavi edici hizmetler özelden, koruyucu hizmetler kamu tarafından verilir. Maalesef bizim ülkemizde böyle bir durum yok. Bundan dolayı toplumumuzun diş ve diş eti problemi var.” Diye konuşan Başkan Dt. Hasan Yaman, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’e katkılarından dolayı teşekkür etti.

Başkan Dt. Hasan Yaman’ın yaptığı bilgilendirmenin ardından Dt. Serdar Sıralar, Dişhekimliğinin Türkiye’de bilimsel anlamda nasıl kurulduğunu, nasıl ilerlediğini ve halk arasında Ağız Diş sağlığıyla ilgili yanlış bilinenlerin doğrularını anlatıp, farkındalık yaratarak hem güldürdü. Hem düşündürdü. Dişhekimliği mesleğinde olduğu gibi yaşanan depremler sonrası da herkesin bir şeyler söylediğini, aslında gerçek konuya uzmanların hakim olduğunu hatırlatarak onun bunun konu komşunun söylediklerine itibar edilmemesi gerektiğini esprili bir dille anlatarak dikkat çeken Dt. Sıralar, katılımcılara kişisel gelişim sağlayarak, farklı bakmaya farkındalık yarattı.