Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi tarafından Vehbi Koç Konferans Salonu’nda bilim ve uzay konulu konferans düzenlendi.

Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Kahveci “Bilim Nedir?” konulu konuşmasında bilimin bir tanımını yaparak evrende üç tane “O” olduğunu belirtti. Bu üç O’nun olgu, obje ve olay olduğunu açıklayan Prof. Dr. Kahveci bilimin amacının bütün bunları tanımak olduğunu ve aynı zamanda bilgi elde etme kaynağı olduğunu söyledi. Bilimin iki çeşit olduğunu ve bunlarında science (doğa bilimi) ve lojik bilim olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kahveci bilim nasıl yapılır sorusuna cevap vererek aşamalarını anlattı. Bu bilim türlerini ayrıntıları ile anlatan Prof. Dr. Kahveci çeşitli örneklerle bilim türlerinin alt dallarını irdeledi.

Adıyaman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyyüp Rencüzoğulları da “Biyologların Kuyruklu Yıldızdan Beklentileri” konulu konuşmasında kuyruklu yıldızdan bilgiler aktarmak üzere uzaya gönderilen Rosetta adlı aracın adının nereden geldiğini anlatarak Rosetta’nın hangi bilgileri vereceğini açıkladı. Bu aracın neden kuyruklu yıldızı incelediğini de söyleyen Prof. Dr. Rencüzoğulları, güneş sisteminin oluşması ile ilgili bilgiler vermesi beklendiğini ifade etti. Biyologların Rosetta’dan beklentileri sıralayan Prof. Dr. Rencüzoğulları yapılan tüm bu araştırmaların nedenini de açıkladı.

Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Niyazi Yükçü ise “Rosetta ve Uzayın Derinliklerine Yolculuk” adlı konuşmasında güneşin evrendeki yerinden başlayarak kimiz, nereden geldik, nerede yaşıyoruz ve bu evrende yalnız mıyız? Sorularına cevap verdi. Rosetta öncesinde uzaya gönderilen araçları anlatan Yrd. Doç. Dr. Yükçü, bu araçların içinde neler olup olmadığını açıkladı.

Rosetta’nın görevini ve fiyatını da söyleyen Yrd. Doç. Dr. Yükçü daha sonra kuyruklu yıldız üzerine ilk ulaşan Philae aracını anlatarak bu aracın özellikleri ve donanımı üzerinde durdu.

Konferansın sonunda Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, konuşmacılar Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Niyazi Kahveci, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyyüp Rencüzoğulları ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Niyazi Yükçü’ye teşekkür ederek plaket verdi.

Konferansa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sebahattin Arıbaş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Koyuncu ve akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.