Adıyaman’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş’ın Valilik makamında tebrikleri kabulü ile başladı.

29 Ekim kutlamaları daha sonra Adıyaman Hükümet Konağı önünde düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam etti. Hükumet Konağı önündeki tören alanına gelen Vali Mahmut Demirtaş, Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu ve Garnizon Komutanı Davut Gülalar ile birlikte vatandaşların ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mesajı okundu. Erdoğan gönderdiği mesajda, Vali Mahmut Demirtaş’ın şahsında bütün Adıyamanlıların Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, “Cumhuriyetimiz bugün ulaştığı seviye ile bölgesinde ve yeryüzünde elde ettiği güç ve itibarla, milletimizin bir iftihar vesilesi, mazlum ve mağdur halklar için de umut kaynağı olmuştur. Her bir vatandaşımın bilmesini isterim ki, Türkiye Cumhuriyeti, 77 Milyon aziz milletimizin ortak eseridir. Aynı şekilde Cumhuriyetimizin sahibi de 77 milyonun her bir ferdidir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yılının coşku, heyecan ve kardeşlik ikliminde kutlanmasını dilerken; ilinizdeki tüm vatandaşlarımıza selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. Sadece Anadolu coğrafyasının değil, belki de insanlık tarihinin en haksız işgallerinden birini bertaraf etmek için; memleketin dört bir yanında din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı olmaksızın başlatılan İstiklal mücadelemizin bize bıraktığı en önemli miraslardan biri kuşkusuz 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet’tir. Bağımsız ve müstakil yaşama arzusuyla elde edilen bu büyük zaferi, sürekli hale getirmek isteyen ve hedefi, en baştan tam bağımsızlık ve de muasır medeniyetler seviyesini aşma olarak belirleyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu hedeflere ancak cumhuriyet ve demokrasi ile varılabileceğini öngörmüştür. Nitekim, milletin azim ve kararlığından başka hiçbir sermayesi olmadan kurulan Türkiye Cumhuriyeti, 91 yılda başta ekonomi olmak üzere sağlık, eğitim ve ulaşım gibi birçok alanda yaptığı atılım ve kalkınma hamleleri ile tüm dünyada hatırı sayılan büyük ve güçlü bir ülke konumuna gelmiştir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 50 milyon dolar olan ihracat rakamını 150 milyar doların üzerine çıkaran bir ülke olduğunu kaydeden Vali Demirtaş, “Bugün Türkiye Cumhuriyeti, etrafımızda yaşanan bütün olumsuz gelişmelere ve küresel ekonomik krizlere rağmen, demokratik gelişimini ve ekonomik kalkınmasını tamamlayarak bölgesine istikrar ve refah ihraç eden bir ülke haline gelmiştir. Kuşkusuz Türkiye Cumhuriyeti; bugün bir dünya devletidir. Ancak çağın ve dünyanın şartlarına uygun olarak da sürekli değişmeli ve gelişmelidir. Bu amaçlar doğrultusunda çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için çaba sarf etmeye devam etmelidir. Bir yandan bilim, sanayi, teknoloji ve ekonomi alanlarında ter dökerken, bir yandan da demokrasi, insan hakları ve hukuk gibi alanlarda ülkemizi geliştirerek aldığımız bayrağı daha da ileriye taşımalıyız. Bu Cumhuriyet, bu topraklar üzerinde nefes alıp veren her canlıyı kucaklayacak bir anlayışla teşekkül etmiştir. Bu nedenle bu bayram kimsenin değil, herkesin bayramıdır. Bu cumhuriyet, çiftçinin olduğu kadar esnafın, şehirlinin olduğu kadar köylünün, zenginin olduğu kadar fakirin de cumhuriyetidir. Bizim, tasada ve kıvançta bir olmayı becerebilen bir halkımız vardır. Her millette olduğu gibi ülkemizde de doğal bazı farklılıklarımız mevcuttur. Geçmişte bu farklılıklarımızın, ayrılıklara dönüştürülmeye çalışıldığı karanlık günleri ve üzerimizde oynanan kirli oyunları hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. Şurası çok açık ki, bugün de birileri birtakım olayları bahane ederek, ülkemizde ve ilimizde kadim kardeşliğimizi sabote etmeye yönelik kardeş kavgası başlatıp, birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya yönelik birtakım kirli oyunlar tezgahlamaya çalışmaktadır. Ancak doğal farklılıklarımızı gerekçe göstererek ayrımcılık yapmak isteyenler her zaman kaybetmeye mahkumdur. Cumhuriyet tarihimiz bu durumun sayısız örnekleri ile doludur. Bugün de halkımızın sabır ve sağduyusu, ilimizin sahip olduğu hoşgörü ortamı ile bu karanlık odaklar emellerine ulaşamamış, halkımızın nezdinde itibar kaybetmiş ve hüsrana uğramışlardır. Bu topraklarda bin yıllık bir medeniyetin nesli olan aziz milletimiz, bunları aşacak, oynanmaya çalışılan kirli oyunu bozacak güce ve azme sahiptir” dedi.

Vali Mahmut Demirtaş’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen kompozisyon, şiir, resim ve sportif yarışlarda dereceye giren öğrencilere tablet bilgisayar, madalya ve çeşitli hediyeler verildi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı programı, öğrencilerin şiirler okuması ve resmigeçit töreni ile son buldu.

Adıyaman Hükumet Konağı önünde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Vali Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, Garnizon Komutan Vekili Davut Kulalar, Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha Gönüllü, Vali Yardımcıları, Siyasi Parti Başkanları, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.