Adıyaman İnsan Hakları Derneği (İHD) binasında Koçali Barajı çevresinde bulunan bazı köy muhtarları, Koçali Barajı projesi hakkında açıklamada bulundu.

Barajın yapılmasının köylerini tehdit ettiğini ifade eden bazı köy muhtarları İHD Adıyaman Şube Başkanlığında toplanarak basın açıklamasında bulundular. Yapılan basın açıklamasını toplanan köy muhtarları adına okuyan Mehmet Ergün, “İlimizin merkez Doğanlı, Çatalağaç, Gökçay, Bağlıca, Ağaçkonak, Varlık köylerini ve mezralarını kapsayacak şekilde yapılacak olan Koçali Barajı beraberinde birçok olumsuzluğu getirecektir.

Bu baraj, başta çevre sorunu olmak üzere, yörede yaşayan halkımızın ekonomik, sosyal, kültürel ve ulaşım imkanları yönünden ciddi sorunlar ortaya çıkaracaktır. Adıyaman’da yöremizde kurulacak olan barajın yol açacağı çevre kıyımı göz önünde alındığında konunun ne kadar önemli olduğu açıkça ortadadır.

Öte yandan Koçali Barajı’nın oluşturulacağı yer deprem riski olan bir yerdir. Barajın yapılması ile bu risk üst seviyeye çıkarılmış olur ki bu da ciddi bir sorundur. Ayrıca barajın oluşturulacağı alan heyelan riski yüksek olan bir yerdir. Toprak yapısı orada birikecek olan bir suya elverişli değildir. Sosyal, kültürel, ekonomik ve ekolojik yönden çok büyük olumsuz etkileri olacak olan bu baraj ile ilgili işlemler hukuki değildir. Masa başında oluşturulup planlanan bu proje sakattır. Kurulacak olan baraj bizim için büyük bir kıyımdır. Biz bundan böyle hukuki bir süreci başlatacağız. Yaşam alanlarımız ve çevremizi korumak hepimizin görevidir” dedi.